Na vsebino

Joe Valencic, "ameriški Slovenec"

Minulo sredo je v Kulturnem centru Semič predaval ''ameriški Slovenec'', gospod Joe Valencic iz Clevelanda.

Joe Valencic je v ZDA poznan kot predavatelj, zgodovinar, filmar, strokovnjak za odnose z javnostmi in raziskovalec življenja Slovencev na severnoameriški celini. Je eden vidnejših članov slovenske skupnosti v Clevelandu ter eden najbolj dejavnih.

Pred 34 leti je soustanovil muzej polke v Clevelandu, katerega direktor je. V njem hranijo bogato zbirko originalnih dokumentov o nastanku in razvoju tamkajšnje polke. Že desetletja sodeluje tudi s Slovenskim etnografskim muzejem kateremu je pred leti podaril več kot 200 starih gramofonskih plošč iz zbirke Polka muzeja.

V predavanju z naslovom, Slovenska polka v ZDA, je predstavil pomembnost potomcev v ZDA priseljenih Slovencev, ki so po drugi svetovni vojni močno zaznamovali ameriško glasbeno sceno ter izpostavil Franka Yankovica, 1986 prejemnika Grammy-ja za najboljšega izvajalca polke.

Po predavanju so obiskovalci s številnimi vprašanji izvedeli še marsikatero podrobnost o Belokranjcih. Med drugim tudi to, da imajo v Clevelandu Belokranjski klub ter druge zanimivosti.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj