Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2000

Ekipa, ki se je pomerila v pripravi kruha leta 2000 (Arhiv fotografij JSKD, Območna izpostava Črnomelj).
Ekipa, ki se je pomerila v pripravi kruha leta 2000 (Arhiv fotografij JSKD, Območna izpostava Črnomelj).

Leta 2000 je 37. Jurjevanje potekalo šele 28. in 29. julija, saj je bila prireditev združena s srečanjem belokranjskih izseljencev z vsega sveta. Organizirali so jo občina Črnomelj, odbor za Jurjevanje in Zveza kulturnih društev Črnomelj.

Folklorni program se je odvijal v petek in soboto. 400-tim nastopajočim je vsak večer prisluhnilo okoli 2000 obiskovalcev. V nedeljo je potekal kolesarski maraton po Beli krajini. Obiskovalci so si lahko ogledali sejem belokranjskih rokodelcev, slikarsko razstavo in pokušali belokranjska vina.

V petek so v sklopu programa »Aj, zelena je vsa gora« sodelovale kresnice iz Adlešičev, FS skupina iz Dragatuša, FS iz Starega trga ob Kolpi, pevska skupina OŠ Stari trg ob Kolpi in FS Semiška ohcet ter gostujoča FS Vidovo iz Šentvida pri Stični.

V soboto so se v dragi pomerile ekipe društev podeželske mladine iz Bele krajine in Dolenjske v izdelavi Zelenega Jurija, v spretnosti dela z macolami, v rezljanju pastirskih palic, v pripravi kruha, v potegovanju fantov za naklonjenost dekleta in v prestavljanju klobukov ob zvokih harmonike.
Zvečer je sledil nastop folklornih skupin v programu »Al je kaj trden ta vaš most«. Predstavile so se Metliška FS Ivan Navratil, FS KUD Oton Župančič iz Vinice, Jazo, FS iz Predgrada ter gostujoči FS Mandrač iz Kopra in FS iz Vipave.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 105–106

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj