Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2008

18. junija 2008 je potekala otvoritvena slovesnost »Dobro za oba«, katere vrhunec je bil skupni nastop Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra Zagrebške filharmonije. Tako se je namreč pričelo že 45. Jurjevanje v Beli krajini, ki je trajalo vse do 22. junija.

V četrtek je bil kot celovečerni nastop prikazan ples 'moreška' s hrvaškega otoka Korčule, pri katerem gre za bojni ples s sabljami oz. nekakšno vojaško vajo, ki se je v srednjem veku odvijala na celotnem področju Sredozemlja.

V petek, soboto in nedeljo so potekali folklorni programi »Pleši, Jure, do jutranje ure«, »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo«, »Lepa Anka, kolo vodi« in »Pastirče mlado«. Nastopilo je 11 slovenskih folklornih skupin, 11 otroških folklornih skupin in 8 gostujočih folklornih skupin iz Srbije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Italije, Makedonije in Hrvaške, ki so prikazali folklorizirano izročilo in prijateljstvo med narodi.

V času Jurjevanja je bilo na ogled 12 umetniških razstav, 50 samostojnih folklornih in koncertnih nastopov, na katerih je sodelovalo več kot 1300 nastopajočih. Obiskovalci so lahko obiskali ustvarjalne in kulinarične delavnice, otroške predstave, aktivnosti kot so Jurjev tek in Goni kolo ter obiskali rokodelski sejem in EtnoFolk festival.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 140–144

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj