Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini se poslavlja do prihodnjega leta

V nedeljo, na dan državnosti, je potekal še zadnji, peti dan 54. Jurjevanja v Beli krajini. Najstarejši folklorni festival, poleg predstavitve folklornih običajev, noš in plesov belokranjskih, slovenskih in tujih folklornih skupin, daje poudarek tudi na spremljevalni program kot so številne umetniške razstave, družinske ustvarjalne delavnice, glasbeni nastopi etno skupin in pihalnih orkestrov, rokodelski sejem in ulica lokalnih dobrot, odprti oder za prikaz talentov.

Nedelja se je pričela z mašo za Petrovo, na kateri so sodelovali tudi člani folklorne skupine Sabor Boricua iz Portorika. Popoldanski program je bil ponovno pester tako kot vreme, ki je od žgočega sonca prešlo v poletno nevihto in nato v ohlajen večer. V popoldanskem času so člani FS Zeleni Jurij iz Črnomlja predstavili »črnomaljsko jurjevanje« z izvedbo obredja Zelenega Jurija. Zeleni Jurij je pot tradicionalno končal v Dobličici. Na malem odru so nastopili Tamburaška zasedba Melos in pevci iz projekta Glas mladih. Otroci so si popestrili dan na otroški ustvarjalni delavnici z barvanjem glinenih lončkov za rože. V do zadnjega kotička polni akustični cerkvi sv. Duha, kjer je potekal kitarski koncert z Evo Hren in mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran, žal ni bilo prostora za vse poslušalce. Godba na pihala Črnomelj je potegnila kratko, kar se tiče množičnega obiska zaradi dežja, a najbolj vztrajni so prisluhnili rockovskemu repertuarju pod pokritim odrom. Do glavnega dela programa se je nebo razjasnilo in še mavrica je pobarvala že tako pisan festival. Na odru so se zvrstile folklorne skupine Društva upokojencev iz Črnomlja, katerih posebnost je povprečna starost 70 let, Oton Župančič iz Vinice, ki so predstavili viniške polke, Božo Račič iz Adlešičev, gostujoča FS Mahično iz Hrvaške s prikazom darovanja Juriju, Ballet Folklorico Sabor Boricua iz Portorika z ljudskimi plesi z afriško-karibskimi elementi in folklorni ansambel Djido iz Bogatića (Srbija), kateri ima v svojem repertoarju več kot 20 koreografij, člani pa vadijo večkrat tedensko po nekaj ur.

Jurjevanje v Beli krajini se je tako zaključilo s podelitvijo zahval in priznanj sodelujočim folklornim skupinam, z govorom častne predsednice organizacijskega odbora, ga. Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj in z zahvalo direktorja RIC Bela krajina, g. Peter Črnič, vsem obiskovalcem in sponzorjem ter sodelujočim.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj