Na vsebino

Jutri nevarnost pozebe

Še pred vremensko napovedjo, ki jo objavimo vsak večer ob 20. uri, bi vas želeli opozoriti, da za jutri zjutraj za večji del države napovedujejo negativne temperature. In ker je nadpovprečno toplo zgodnje pomladansko vreme v marcu pospešilo fenološki razvoj rastlin, negativne temperature predstavljajo nevarnost pozebe tako cvetnih brstov in cvetov kot tudi zgodnjih zelenjadnic.

“Temperature zraka pred nekaj dnevi so bile podobne že skoraj zgodnje poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo v večjem delu Slovenije zopet spustile pod ničlo,” so opozorili pri Arsu.

Za hladno fronto, ki je ponoči prešla Slovenijo, doteka k nam od severa v višinah hladen in postopno bolj suh zrak. V noči na torek se bo razjasnilo, veter pa se bo sredi noči polegel. Po napovedih bodo jutranje temperature od minus sedem do minus ena, ob morju malo nad nič stopinjami Celzija.

Po današnjih napovedih lahko v Vipavski dolini in delih Krasa ponekod pričakujemo temperature do minus dve stopinji Celzija ali še nižje. Tudi v Zgornjem Posočju ter na Dolenjskem in v Beli krajini se bodo temperature spustile do okoli minus dve stopinji. To so napovedi za temperaturo dva metra nad tlemi, pri tleh pa bo lahko še kakšno stopinjo hladneje, so opozorili.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so ob tem razložili pri Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj