Na vsebino

Kako do PCR-testa, če ste pozitivni na samotestiranju?

Po novem so do PCR-testa brez napotitve upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje. Nov pravilnik omogoča, da lahko v primeru pozitivnega hitrega testa izvajalec takoj odvzame bris za PCR-test. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG-testa za samotestiranje.

Zdravstveni domovi morajo zato za takšne paciente vzpostaviti vstopne točke in režim naročanja. Kako poteka naročanje na PCR-test, če imate pozitiven rezultat samotestiranja? Iz Zdravstvenega doma Metlika so sporočili, da PCR testiranje izvajajo po že uveljavljenem urniku, od ponedeljka do petka od 9. ure naprej. »Naročilo je priporočljivo, da se lahko v naprej pripravi dokumentacija za hitrejšo izvedbo. Testiranje bomo do nadaljnjega izvajali tudi ob sobotah in nedeljah po predhodnem naročilu. Pacienti bodo ob naročilu obveščeni o uri odvzema. V primeru pozitivnega testa za samotestiranje je postopek enak kot pri ostalih, mora pa oseba predložiti dokazilo o pozitivnem testu, kot to navaja pravilnik,« je sporočila direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič.

V Zdravstvenem domu Črnomelj so v primeru pozitivnega rezultata hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje uvedli dodatno možnost naročanja na PCR testiranje. Za vse ostale osebe po pozitivnem HAG-testu še vedno velja, da se morajo na PCR-test naročiti preko svojega osebnega zdravnika.

Postopek je sledeč: pošljite elektronsko sporočilo na naslov [email protected]. Če se naročate preko tega e-naslova, ne pošiljajte naročila tudi v ambulanto izbranega zdravnika in obratno, da se naročila ne podvajajo.

Poslano sporočilo mora vsebovati:

  • sliko opravljenega testa HAG za samotestiranje,
  • ime in priimek testirane osebe,
  • naslov bivališča,
  • kontaktno mobilno telefonsko številko.

Testno ploščico, ustrezno zavarovano v zaprti vrečki, je potrebno prinesti s seboj na testiranje.

O terminu za izvedbo PCR testiranja boste naknadno obveščeni na posredovano kontaktno telefonsko številko ali po elektronski pošti med 8. in 20. uro, so še sporočili iz ZD Črnomelj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj