Na vsebino

Kopalna voda na Kolpi večinoma odlična, razred višje tudi Primostek

Foto: DMO Bela krajina
Foto: DMO Bela krajina

S 15. junijem se tudi na celinskih vodah uradno začenja kopalna sezona, zato je dobro preveriti, katere kopalne vode so primerne za kopanje. V lanskem letu so bile ponovno vse kopalne vode ustrezne kakovosti. Večinoma so bile ocenjene kot odlične in dobre (95,7 odstotkov vseh kopalnih voda), zadostno stanje v Sloveniji ostaja v kopališču Žusterna ter v Primostku na Kolpi, kar je posledica onesnaženja v preteklih letih, so zapisali na Agenciji za okolje (Arso).

Poročilo o stanju slovenskih kopalnih voda v lanskem letu kaže, da je bila mikrobiološka kakovost vode za razred odlično dosežena na 17 kopalnih vodah, kar je na dveh kopalnih vodah manj kot leto poprej. Odlične kakovosti, enako kot preteklo leto, je bila voda na obeh kopalnih območjih na Bohinjskem jezeru (Fužinski zaliv, Ukanc), na vseh petih kopalnih vodah Blejskega jezera, na Šobčevem bajerju, na vseh kopalnih območjih na Soči ter na štirih mestih na Kolpi. Gre za kopalna območja Prelesje - Kot, Adlešiči, Učakovci - Vinica in Pobrežje - Fučkovci.

Dobro stanje se je ohranilo na Kolpi na kopalnih območjih Sodevci, Damelj in Dragoši – Griblje. Stanje se je iz odličnega v dobro poslabšalo v Podzemlju in na Kolpi v Radencih, medtem ko je kopalno območje na Kolpi v Primostku, ki je bilo predlani označeno z oceno slabo, tokrat ocenjeno kot zadostno.

Kot je znano, je bilo na podlagi zadnjega štiriletnega niza podatkov v letu 2021 kot slabo prvič razvrščeno kopalno območje Kolpa Primostek, katerega stanje pa je v letu 2022 zadostno, pri čemer je percentilna vrednost intestinalnih enterokokov na skrajni zgornji meji (vrednost 90-ega-percentila znaša 329,45, mejna vrednost za razred slabo je 330). Zaradi spremenljivosti kakovosti vode bo podobno kot v lanskem letu, tudi letos v zaledju te kopalne vode potekal raziskovalni monitoring, le v znatno manjšem obsegu, so še pojasnili na Arsu. Podrobneje smo lanskoletno poročilo o stanju kopalnega območja Kolpa Primostek predstavili TUKAJ.

Tabelo z mikrobiološko razvrstitvijo celinskih kopalnih voda od leta 2013 dalje po merilnih mestih za Kolpo, si lahko pogledate v priponki.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj