Na vsebino

Kamnoseki na metliškem gradu

Povsod, kjer je bilo naravnega kamna v izobilju, podobno tudi v Metliki, se je razvila kamnoseška dejavnost, ki je bila v preteklosti pomembna zaradi gradnje bivališč in drugih gospodarskih objektov, danes pa predstavljajo izjemne elemente kamnite arhitekturne dediščine.

Če hočemo razumeti gradnjo in lastnosti naravnega kamna, ga moramo znati obdelati. V Metliki se je v organizaciji Šole Prenove in Zavoda Metlika tako včeraj pričela tridnevna delavnica ročne obdelave naravnega kamna, kjer poleg mentorjev Šole prenove sodelujejo tudi lokalni kamnoseki. Delavnice udeležencem ponujajo priložnost, da se spoznajo z orodji in tehnikami obdelave naravnega kamna.

Ponedeljek je bil namenjen teoretičnemu delu, kjer so udeleženci med drugim spoznali značilnosti gradnje v Beli krajini, primere dobre prakse, uporabo naravnega kamna v tradicionalni gradnji ter značilnosti kamna in načine obdelave.

Danes pa na metliškem gradu poteka praktični del s prikazom ročne izdelave enostavnega kamnoseškega profila in značilnih belokranjskih geometrijskih ornamentov. Skupaj z Osnovno šolo Metlika so pripravili tudi delavnice za otroke, na katerih imajo najmlajši priložnost spoznati kamnoseški poklic ter se preizkusiti v graviranju motivov belokranjskih pisanic na polirane kamnite ploščice.

Delavnice se zaključijo jutri, ko bodo kamnoseki dokončali svoja dela.

Vir: Zavod Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj