Na vsebino

Osupli, ko je igralec rubikovo kocko sestavil na slepo

V sredo, 27. septembra, smo imeli učenci 8. in 9. razreda OŠ Loka Črnomelj kulturni dan. Najprej smo se skupaj odpravili v gledališče Novo mesto, kjer smo si v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali gledališko komedijo Zdrava pamet. To je najnovejši gledališki projekt Nika Škrleca, ki nam na zabaven način predstavi, česa vse so zmožni človeški možgani. Na odru se mu je za nekaj trenutkov pridružil tudi naš učenec Nik Šterk in požel bučen aplavz. Nad predstavo smo bili navdušeni in ostali odprtih ust, ko je igralec na odru dve minuti najprej samo opazoval rubikovo kocko, nato pa jo zložil, ne da bi jo gledal. V avli smo si ogledali tudi razstavo in se preizkusili v različnih miselnih igrah in sedli na kolo, ki vozi v obratno smer.

Nato smo se učenci 8. razreda odpravili v Dolenjski muzej, kjer smo si ogledali bogato arheološko razstavo, ki prikazuje dogajanje na Dolenjskem od prvih le občasnih pojavov človeka v kameni dobi pa vse do konca zgodnjega srednjega veka. Prevladujejo najdišča iz starejše železne dobe (8. – 4. stoletje pr. n. št.). Razstava vsebuje številne kvalitetne, pomembne arheološke predmete. Med najpomembnejše sodijo bronaste, figuralno okrašene situle. Videli smo tudi številne čudovite raznobarvne steklene jagode, ki dopolnjujejo nakit iz jantarja in brona. Naučili smo se, da so bile zelo moderne velike zapestnice, ki so jih ženske nosile na gležnjih, in da so ljudi pokopali skupaj z njihovimi predmeti, a so jih pred pokopom uničili (meče, čelade), da jih ne bi ukradli roparji. Ugotovili smo tudi to, da so nekatere žare imele na vrhu pokrova petelinčka, ki je mrtve obudil v novo življenje.

Vir: OŠ Loka Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj