Na vsebino

Kurjenje zelenega odpada prepovedano, globe visoke

V spomladanskem času se na kmetijskih zemljiščih in dvoriščih naberejo večje količine zelenega vrtnega odpada, ki se ga najlažje znebimo tako, da ga zakurimo. Vendar pa kurjenje zelenega vrtnega odpada na dvoriščih stanovanjskih hiš nikakor ni dovoljeno, opozarjajo iz Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine.

Tako namreč določa uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom, ki opredeljuje tudi, kaj je zeleni vrtni odpad. To so biološko razgradljivi odpadki z vrtov: odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel ter žaganje in lesni odpadki, če les ni obdelan s premazi ali lepili, ki vsebujejo težke kovine ali organske spojine.

Uredba določa tudi pravilne načine odlaganja zelenega vrtnega odpada. Prvi način je, da si uredimo prostor za kompostiranje na vrtu, kamor odlagamo zeleni vrtni odpad. Na kompost poleg tega odlagamo tudi kuhinjske biološke odpadke. Druga možnost pa je odlaganje zelenega vrtnega odpada v za to namenjene (rjave) zabojnike.

Če imamo zelo velike količine zelenega odpada, torej ne zadostujeta ne kompostnik ne zabojnik, se lahko z večino komunalnih podjetij dogovorimo za poseben odvoz, lahko pa odpadke sami odpeljemo v zbirni center. Prav tako ni dovoljeno kuriti plastike, papirja, ipd. Tovrstne odpadke je potrebno odložiti v ustrezen zabojnik za komunalne odpadke.

Visoke globe

Nadzor nad spoštovanjem ravnanja z odpadki in tudi nedovoljenega kurjenja vršijo občinski inšpektorji, globa za posameznika, ki kuri odpadke na prostem, je 500 do 4500 evrov, globe za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in samostojne podjetnike, pa so še precej višje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
110
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj