Na vsebino

Prihodnje leto bo v Črnomlju še posebej slovesno

Črnomaljski občinski svetniki so na včerajšnji seji med drugim sprejeli pobudo za razglasitev leta 2024 za leto domovine v občini Črnomelj. Potrdili so tudi rebalans letošnjega proračuna.

Občina Črnomelj praznuje svoj praznik 19. februarja, ko je bilo v Črnomlju leta 1944 prvo zasedanje Slovenskega narodno-osvobodilnega sveta (SNOS). V prostorih nekdanjega Sokolskega doma, sedanjega Kulturnega doma Črnomelj, je potekalo zasedanje prve izvoljene slovenske vlade, ki brez dvoma predstavlja mejnik v razvoju slovenskega narodnega osvobodilnega gibanja.

V letu 2024 bo še posebej slovesno, saj bodo obeležili 80. obletnico 1. zasedanja SNOS-a. Vendar pa želijo pomen in razsežnosti teh prelomnih trenutkov slovenske zgodovine z različnimi dogodki in ostalimi aktivnostmi, obeležiti preko celotnega prihodnjega leta, ne samo februarja. Prav zato so leto 2024 razglasili za leto domovine v občini Črnomelj. »V sodelovanju z javnimi zavodi, šolami, organizacijami, društvi, mediji, gospodarstveniki in drugimi bomo ustvarili nabor različnih dogodkov (prireditve, natečaji, predavanja, predstavitve, razstave…), ki bodo širili namen Leta domovine, predvsem pa vsem generacijam približali, kako pomembni so bili takratni dogodki in odločitve ter ozaveščali o pomenu domovine in ponosu do te,« so sporočili s črnomaljske občine.

Sprejeli rebalans proračuna

Svetniki so sprejeli tudi odlok o rebalansu letošnjega proračuna s katerim so uskladili načrtovane prihodke ter odhodke in vključili nove obveznosti. Upoštevane so bile spremembe, ki se nanašajo na višino sofinanciranj s strani države in spremembe, ki se nanašajo predvsem na obseg izvajanja posameznih projektov. »S predlogom rebalansa želimo zagotoviti proračunsko ravnotežje med ocenjenimi razpoložljivimi viri in izdatki, predvsem pa planirati predvidene prihodke in odhodke realno glede na predvideno dinamiko izvedbe projektov in plačil do konca proračunskega leta,« pravijo na občini.

Na seji so se člani sveta seznanili tudi z lanskoletnimi poročili o izvajanju štipendijske sheme, poslovanju gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v občini, požarni varnosti in stanju civilne zaščite v občini ter s poročilom o izvrševanju občinskega proračuna za letošnje prvo polletje.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj