Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Josip Šterbenc

Josip Šterbenc, organist, zborovodja, skladatelj. Rodil se je 11. novembra 1912 na Snečjem Vrhu (Črnomelj), umrl 8. avgusta 1992 v Adelajdi, Avstralija.

Rodil se je v kmečki družini kot četrti otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Črnomlju. Njegovo glasbeno nadarjenost opazi župnik Pavlin Bitnar, k mu omogoči nadaljnje šolanje. Orglarsko šolo Cecilijinega društva v Ljubljani obiskuje v šolskem letu 1928-29, 1930 pa se vpiše na Srednjo šolo držav­nega konservatorija v Ljubljani. Pri Glasbeni Matici se je učil tudi violine.

Leta 1933 dobi v Črnomlju službo organista, vodi pa tudi mešani pevski zbor. Leta 1935 je ime­novan za škofijskega nadzornika organistov v semiški dekaniji, hkrati pa je tudi poučeval petje na Meščanski šoli v Črnomlju do leta 1943. V tem času tudi piše zborovske skladbe.

Ob kapitulaciji Italije odide iz Črnomlja, a ga na Hrvaškem zajamejo Nemci in konča v taborišču Osnabrück.

Tudi tukaj ustanovi pevski zbor – z zaprtimi srbskimi častniki. Ker taborišče bombardirajo zavezniki dočaka konec vojne v Bremnu. Po koncu vojne ugotovi, da se ne more vrniti v domovino in se odloči emigrirati v Avstralijo. V Adelajdi je organist v slovenski župni cerkvi, zelo uspešno vodi različne pevske zbore, a od časa ko je zapustil dom ni več skladal.

Po njegovi smrti je Javni sklad za ljubiteljsko kulturo OI Črnomelj izdal zbirko njegovih skladb.

Fotografiji Josipa Šterbenca sta last Zvonke Šterbenc.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj