Na vsebino

Maja Pečarič je nova vinska kraljica Slovenije

Maja Pečarič. Foto: Pomurski sejem
Maja Pečarič. Foto: Pomurski sejem

V Radencih so včeraj okronali 26. vinsko kraljico Slovenije. To je postala Maja Pečarič iz Kranja, ki bo letos na dogodkih doma in v tujini predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele - Primorsko, Posavje in Podravje, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino.

Nova vinska kraljica je za svoj drugi dom označila Belo krajino, kjer pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi promociji vin Vinske kleti Pečarič-Meginc. Pridobila je tudi naslov sommelier 1. stopnje in postala članica Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije.

23-letno diplomirano inženirko živilstva in prehrane, ki končuje drugi letnik magistrskega študija, so na prireditvi okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih Tjaša Kos.

"Kot Vinska kraljica Slovenije bom z največjim ponosom doma in izven naše prelepe Slovenije širila to zgodbo o trdem delu, predvsem pa dobro besedo naših vinogradnikov in vinogradnic, ki nas vsako leto razveseljujejo s kakovostnimi vini, ki so svetovno merljiva tako z novim kot s starim vinskim svetom," je med drugim zapisala Pečarič.

Za vino 26. Vinske kraljice Slovenije je izbrala polsuho vino rose z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodnega okoliša Bela krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič-Meginc.

Nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije je Pomurski sejem, ki pa je konec lanskega leta izvedbo projekta zaupal Društvu Kelih. To ohranja in neguje kulturno dediščino Prlekije in Slovenije ter skrbi za dvig kulture pitja vina oziroma vinske kulture nasploh.

Laskavi naziv vinske kraljice Slovenije so doslej nosile tri Belokranjke. Sploh prva vinska kraljica je leta 1996 postala Metličanka Lidija Mavretič, leta 2004 je ta naziv pripadel Vesni Bajuk iz Radovice, leta 2011 pa Simoni Žugelj iz Čuril pri Metliki.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj