Na vsebino

Materinski dan

Materinski dan, neformalni praznik posvečen materam, izvira iz ZDA. Za utemeljiteljico materiskega dne velja Anna Marie Jarvis, ki je 12. maja 1907, na nedeljo po drugi obletnici smrti svoje mame, priredila srečanje v njen spomin. Naslednje leto se je zavzemala, da bi drugo nedeljo v maju posvetili vsem materam. Kot izraz ljubezni do svoje preminule matere je pred lokalno cerkvijo razdelila 500 belih nagljev. V želji, da bi bil materinski dan uradno priznan, je pisala najpomembnejšim funkcionarjem tistega časa, tako da so materinski dan leta 1909 v ZDA praznovali že kar v petinštiridesetih zveznih državah. 8. maja 1914 je ameriški kongres drugo nedeljo v maju uradno potrdil kot materinski dan, še istega leta so Američani praznovali materinski dan kot državni praznik. Zaradi komercializacije praznika pa se je Anna Marie Jarvis potem neuspešno borila za njegovo ukinitev.

Praznovanje materinskega dne se pri nas pojavi po prvi svetovni vojni. Sprva se materinski dan praznuje kot v ZDA v maju (15. maja), nakar se prestavi na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena praviloma ni praznoval, medtem ko je praznik v zadnjih letih ponovno aktualen.

Kako različni narodi praznujejo materinski dan?

Argentina

V Argentini so materinski dan najprej praznovali 11. oktobra, ko je sovpadal s čaščenjem Marije Device. Okoli leta 1982 pa so trgovci dosegli prestavitev materinskega dne na tretjo nedeljo v mesecu oktobru zaradi izboljšanja prodaje v drugem delu meseca.

Avstralija, Kanada, Velika Britanija, ZDA

Praznovanje materinskega dne v teh deželah poteka podobno kot v Sloveniji. Materinski dan ni dela prost dan, od svojih otrok in možev pa mamice in druge za družino pomembne članice nežnejšega spola prejmejo manjša darila. Ponavadi prejmejo rože.

Bangladeš

V Bangladešu se materinski dan praznuje drugo nedeljo meseca maja. Na ta dan potekajo različne razprave, ki jih organizirajo vladne in nevladne oragnizacije, na televiziji se predvaja poseben program, kulturno dogajanje se vrti okoli tega dne, prodaja voščilnic, rož in drugih daril poskoči.

Bolivija

Materinski dan (»Dia de la Madre«) se v Boliviji praznuje 27. maja. Na ta dan je potekal pomemben boj v okviru osamosvjitvene vojne Bolivije, med katero je španska vojska usmrtila številne Bolivijke, ki so se borile za svobodno domovino. Dia de la Madre ni dela prost dan, so mu pa posvečene aktivnosti v šoli.

Egipt

Egipt je prva arabska država, v kateri se je praznoval materinski dan. V večini arabskih dežel se materinski dan praznuje 21. marca, ideja pa se je prijela med ljudstvom po zaslugi zgodbe o ovdoveli materi, ki je svoje življenje povsem posvetila sinu, dokler ta ni postal zdravnik, se poročil in jo zapustil brez kakršnega koli znaka hvaležnosti. Zgodbo je populariziral novinar Mustafa Amin.

Indija

V Indiji se ne praznuje materinski dan, kot ga poznamo drugod po svetu. V Indiji na ta dan praznujejo Durga ashtami, dan, ko se je pojavila ženska zavest v obliki boginje Durge.

Indonezija

V Indoneziji praznujejo materinski dan 22. decembra. Na ta dan (od 22. do 25. decembra 1928) je potekal prvi indonezijski kongres posvečen ženskam. Današnji materinski dan pomeni izraz ljubezni in hvaležnosti vsem materam, ki prejmejo različna darila (večinoma rože) in dobijo dan prost od hišnih opravil.

Kitajska

Kljub temu, da prihaja materinski dan iz Amerike, so ga Kitajci vzeli za svojega, saj je v skladu s tradicionalno etično usmerjenostjo države. Matere ponavadi prejmejo naglje, na ta dan pa bi se naj vsa država spomnila mater, ki živijo v revnejših območjih na zahodu Kitajske.

Švedska

Na Švedskem se je materinski dan rodil leta 1919, vendar je trajalo več desetletij, da je praznik postal širše priznan. Švedi praznujejo materinski dan zadnjo nedeljo v maju, razlog za pozen datum pa naj bi bile ugodne vremenske razmere, ki dopuščajo sprehode v naravi in nabiranje rožic.

Tajska

Na Tajskem praznujejo materinski dan 12. avgusta, na rojstni dan kraljice Tajske. Materinski dan praznujejo od začetka osemdesetih let kot del promocije tajske kraljeve družine.

Vir: Ženska.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj