Na vsebino

Matija Malešič – skoraj pozabljeni Črnomaljec

Knjižnica Črnomelj in Območna izpostava JSKD Črnomelj sta včeraj v cerkvi Sv. Duha pripravili predstavitev knjige Matije Malešiča "Povesti iz dežele Belih brez". Zbrane je uvodoma pozdravila predsednica društva Jožica Jožef Beg, avtorja in njegovo delo pa je skozi pogovor s knjižničarko Tanjo Podržaj predstavila profesorica slovenščine Jelena Šikonja, avtorica spremne besede v omenjenem delu. Knjiga je četrta po vrsti iz zbirke Literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine, ki jo je izdalo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine.

Slovenski pravnik in pisatelj Matija Malešič je bil rojen 30. oktobra 1891 v Črnomlju, umrl pa je leta 1940 v Škofji Loki. Osnovno šolo je obiskoval v Črnomlju, šolanje nadaljeval na nižji gimnaziji v Novem mestu ter kasneje na višji v Ljubljani. Po končani gimnaziji je služil vojaški rok. S služenjem je začel oktobra 1913 in zaključil julija 1914, toda zaradi začetka prve svetovne vojne je ostal v vojski vse do 26. novembra 1918.

Za časa prve svetovne vojne je vpisal študij prava v Zagrebu (1918/19), ki ga je zaključil decembra 1920. Po študiju je opravljal več služb v državni upravi. Ves ta čas se je ukvarjal s pisateljevanjem, toda kljub spodbudam nekaterih, sam ni bil prepričan v svoj talent.

Napisal je več povesti in novel. Njegovo najpomembnejše delo je roman V zelenem polju roža, ki je izšel po njegovi smrti 1942.

V spomin na Matijo Malešiča je Društvo pravnikov Bele krajine leta 1996 odkrilo spominsko ploščo, ki je postavljena na črnomaljskem gradu, kjer je Malešič deloval kot okrajni glavar.

Dogodek sta glasbeno obogatila David Kopač na pozavni in Andrej Kunič na klaviaturah.

Vir: OI JSKD Črnomelj, foto: Andrej Črnič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj