Na vsebino

Mestna godba Metlika na 11. Mednarodnem festivalu pihalnih orkestrov v Malem Lošinju

Prvi vikend v juniju smo si metliški godbeniki rezervirali za prijeten in koristen delovni oddih na otoku Lošinj. Po šestih letih se je Mestna godba Metlika namreč ponovno udeležila že 11. Mednarodnega festivala pihalnih orkestrov, ki je v organizaciji Pihalnega orkestra »Josip Kašman« iz Malega Lošinja potekal v soboto, 3. junija 2017.

Metliški godbeniki smo udeležbo na festivalu združili še s krajšim in zasluženim oddihom pred zaključkom sezone in na pot do otoka vitalnosti odrinili v petkovih dopoldanskih urah. Po namestitvi v »Penzionu Ivanka« v centru mesta Mali Lošinj, je petkov popoldan in sobotno dopoldne 34 metliških godbenikov izkoristilo za rekreativni oddih. Sonce in morje sta godbenice zvabila na plažo na sončenje in osvežilno kopanje, medtem ko so godbeniki s kolesom raziskovali obale in hribe v bližini Malega Lošinja in Veli Lošinja. Bolj adrenalinsko doživetje so si privoščili basisti in trobilni del godbe, ki so najeli čoln za izlet do sosednjih otočkov.

Po sprostitvi, ogledu mesta ter lokalnih znamenitosti je sledil še službeni del godbene turneje, povorka in večerni koncert.

Na sobotni popoldan je s pričetkom ob 17. uri v povorki, ki se je vila od Vele rive do glavnega mestnega trga, marširalo po oceni organizatorja rekordnih 680 godbenikov! Festivala se je namreč udeležilo 17 godb in pihalnih orkestrov iz Hrvaške, Italije in Slovenije, in sicer:

Glazbeno društvo "Spinčići", Godba Sevnica z mažoretkami, Puhački orkestar Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Puhački orkestar Grada Karlovca, Mestna godba Metlika, Puhački orkestar "Lipa" iz Tuhlja, Pihalni orkester "Zarja" Šoštanj, Limena glazba "Marinići", Corpo bandistico "Val di Gorto" iz Ovara pri Udinah, Puhački orkestar ZET iz Zagreba, Puhački orkestar Grada Pule, Kulturno društvo Godba Liboje, Limena glazba Zajednice Talijana Buje, Big Band iz Pazina ter združeni godbi Mestna godba Kamnik in Kulturno društvo Medvode.

Po zaključku povorke je sledil skupni nastop, v katerem je več sto godbenikov pod vodstvom dirigentov Darka Čargonje in Mirana Šumečnika zaigralo češko polko »Rozamunda« in slovensko, Avsenikovo skladbo »Večer na Robleku«.

Sledili so posamični koncerti godb in orkestrov. Metliški godbeniki smo predstavili aktualen zabavni program s skladbami Bandology, Super Hits 70s, Bohmischer Traum in Schlager Hit Mix. Za bis smo zaigrali in zapeli pesem zimzeleno »Tvoja barka mala«, s katero smo se prikupili lokalnim prebivalcem in občinstvu, v katerem je bilo precej tujcev in tudi Slovencev.

Po preplesani noči in zabavi z drugimi godbami pozno v noč na prizorišču dogajanja, je v nedeljo opoldan napočil čas za odhod domov. Vmes smo se vstavili v kraju Osor za še zadnji skok v morje in za okrepčilo v Konobi Adria, ki jo vodi Metličanka Nina Perčin. Dokler so se ribe obračale na žaru, ni šlo brez glasbe, zato smo kamperjem in mimoidočim turistom zaigrali venček domačih, slovenskih koračnic in polk.

Polni energije, prijetnih spominov, veseli novih poznanstev komaj čakamo še na zadnje sklepno dejanje, in sicer naš poletni celovečerni koncert v sklopu prireditev »Pridi zvečer nagrad«, ki bo 1. julija, ob 21. uri, na metliškem gradu. Lepo vabljeni!

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj