Na vsebino

Metliški Status se poteguje za Delovo podjetniško zvezdo

Status vodita direktor Marko Čulig in njegova sestra Ana Čulig kot prokuristka. Foto: posnetek zaslona
Status vodita direktor Marko Čulig in njegova sestra Ana Čulig kot prokuristka. Foto: posnetek zaslona

Medijska hiša Delo bo že sedmo leto zapored v okviru projekta Delove podjetniške zvezde, podelila prestižni kipec na gala dogodku 9. novembra na Brdu pri Kranju. Med desetimi nominiranci je letos tudi družinsko podjetje Status iz Metlike, ki ga vodita direktor Marko Čulig in njegova sestra Ana Čulig kot prokuristka, razvija in proizvaja pa inovativne pripomočke za dom, predvsem so to izdelki za shranjevanje živil v vakuumu v gospodinjstvih. Podjetje poznajo kupci v 40 državah od ZDA in Evrope do Avstralije in Nove Zelandije.

Inovativne pripomočke za dom v Statusu ustvarjajo več kot 25 let, a korenine podjetja segajo že v 80. leta prejšnjega stoletja, ko je oče Ane in Marka Čuliga odprl obrt v strojništvu. Spoznal je Slovenca, živečega v Nemčiji, in kot poslovna partnerja sta se začela ukvarjati s pripomočki za gospodinjstvo in shranjevanje hrane v vakuum ter ustanovila Status.

»Ko sva s sestro prevzela podjetje pred 20 leti, sva se osredotočila na shranjevanje hrane in se odločila za ustanovitev lastne blagovne znamke,« je za Delo povedal Marko Čulig. »Oče je bil vedno dobavitelj drugim blagovnim znamkam. To je tipična slovenska inženirska zgodba, v katero je vloženega veliko znanja, kar pa se žal ne pokaže v razrezu prihodkov od prodaje izdelkov,« je pojasnil razloge, zakaj sta želela zgraditi lastno blagovno znamko.

Bratsko-sestrska naveza odlično deluje

Pri vodenju družinskega podjetja bratsko-sestrska naveza prinaša samo prednosti, saj si si lahko stoodstotno zaupata in si delo lahko razdelita ter v primeru odsotnosti enega naloge prevzame drugi. »Seveda ob podpori odlične ekipe sodelavcev. Verjetno bi podjetje lahko organizirala tudi drugače, a sodelovanje, kakršnega imava zdaj, je samo prednost za podjetje in za naju,« ocenjuje direktor Statusa ter poudari enake podjetniške vrednote, ki sta jih pridobila ob spremljanju in sodelovanju pri očetovi poslovni poti. Vse to povezujeta tudi z odnosom do podjetja in podjetništva, ki sta ga prav tako povzela po očetu. »Seveda je podjetje pomemben del našega življenja, a nikakor ni edini. Pomembno nam je, da ustrezen čas namenimo tudi družini, prijateljem, hobijem,« sta poudarila.

Njuno strast do posla še dodatno krepi zavedanje, da v podjetju razvijajo izdelke, ki lahko prispevajo, da se ljudje bolj zdravo prehranjujejo, da hrano, ki jo drago plačajo oziroma vložijo veliko truda pri njeni pridelavi, lahko kakovostno shranijo. Ana in Marko Čulig posel, s katerim se ukvarjata, vidita tudi kot trajnostno naravnan, saj vse več ljudi prepoznava vakuumiranje kot prvo izbiro shranjevanja. S shranjevanjem v vakuumu lahko podaljšamo njeno obstojnost do štirikrat ter ohranimo minerale in vitamine, še več, tako tudi poskrbimo, da se nam ne pokvari in konča med biološkimi odpadki, kar se sicer še vedno vse prepogosto dogaja, poudarjata.

Kakovostno povezovanje z velikimi igralci na trgu

S povezovanjem s kakovostnimi partnerji, velikimi igralci na trgu, je podjetje spet začelo proizvajati tudi izdelke pod drugimi blagovnimi znamkami, v zadnjih treh letih so več kot polovico čistega dobička ustvarili iz tega naslova. Status je zaradi tega sodelovanja stabilnejši in ni zadolžen, veliko lažje vlaga v razvoj, a delo in razvoj pod lastno blagovno znamko dolgoročno ostajata temelj podjetja.

Na področju vakuumskih aparatov in vrečk za vakuumiranje so vodilna blagovna znamka na slovenskem in hrvaškem trgu. Na preostalih, kjer nastopajo prek distributerjev, stavijo na kakovost in dobro poprodajno podporo, za kateri verjamejo, da sta njihovi prednosti v primerjavi s konkurenco. Kot je še povedla Ana Čulig, so izdelki pod blagovno znamko Status narejeni v Evropi in niso ter ne morejo biti poceni. Trudijo se za kakovost, da kupci izdelke lahko uporabljajo več let. Vse s ciljem, da po možnosti uporabniki izdelke kupijo samo enkrat v življenju. »S strogo poslovnega vidika seveda vse to ni najbolj smotrno, ne nazadnje je dražje, pa čeprav kakovostnejše izdelke težje prodati glede na to, da je na trgu tudi cenejša ponudba pod trgovskimi blagovnimi znamkami. A vztrajamo in tako nameravamo nadaljevati, z našo strategijo se namreč kupec izogne potrebi po vedno novem izdelku, s čimer kupcem omogočamo tudi manjši ogljični odtis,« je poudarila Ana Čulig.

Prenova dela proizvodnje

Sogovornika sta ponosna na svojo 48-člansko ekipo sodelavcev, za katere se trudita ustvariti kar se da kakovostno delovno okolje, da bi se dobro počutili, bili zadovoljni ter ob službi neovirano izpolnjevali tudi svoje vloge v zasebnem življenju. Sogovornika pravita, da se ne srečujeta s težavami pri iskanju novih sodelavcev. Skoraj vsi živijo precej blizu podjetja. Poleg že omenjenega je fluktuacija na splošno v Beli krajini nekoliko manjša, zaposleni prihajajo tudi iz Hrvaške, zaposlujejo jih na vse položaje in morda. Direktor Statusa še pravi, da je »morda treba zaposlenim dati plačo, ki je višja od minimalne in še kakšno drugo ugodnost, da si zagotoviš stalno ekipo« in ocenjuje, da so tudi pri tem manjša podjetja v prednosti.

V podjetju so se letos lotili tudi večjih gradbenih del. Lani so postavili sončno elektrarno in električno polnilnico, letos pa je poleg obnove stavbe pomembna vzpostavitev nove hale za proizvodnjo vrečk ter rol za vakuumiranje. Z naložbo v nove stroje bodo povečali zmogljivosti, uvajajo tudi avtomatizacijo, ki bo še izboljšala kakovost ter po drugi strani učinkovitost proizvodnje, še piše Delo.

Vir: Delo

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj