Na vsebino

Mladi odkrivali svet podjetništva

Poleg svetovanj, izobraževanj in vsebin, ki jih za bodoča in mlada start up podjetja zagotavljajo sodelavci Podjetniškega inkubatorja Bela krajina, je njihova naloga tudi pomoč pri odkrivanju in razvoju podjetniških kompetenc pri mladih v Beli krajini. Ti odkrivajo svet podjetništva najpogosteje v podjetniških krožkih na šolah ter na dogodkih, kot so podjetniški vikendi. Eden izmed takih dogodkov se je pretekli konec tedna odvijal na Osnovni šoli Mirana Jarca Črnomelj. Tam se je 26 učencev osmih razredov omenjene šole udeležilo Heckatlona za mlade z aktualnim naslovom Izberi čisto prihodnost. Na njem so iskali in razvijali podjetniške ideje, povezane s problematiko komunalnih odpadkov v občini Črnomelj.

Načine in postopke zbiranja in obdelave odpadkov je uvodoma predstavil direktor Komunale Črnomelj Samo Kavčič. V nadaljevanju sta svojo podjetniško idejo predstavila Tomaž Hren in Marko Vrdoljak iz podjetja Reusable technologies, kjer iz elektronskih odpadkov ustvarjajo uporabne okolju prijazne izdelke. Zmagovalni ekipi sta enega izmed izdelkov rEbank mini prejeli tudi kot nagrade.

Po prvih idejah, ki so se porodile učencem po predstavitvi direktorja Komunale, so se odpravili po mestu in ugotavljali, kaj o njihovih idejah mislijo mimoidoči. Ko so nastale ideje začele dobivati bolj oprijemljivo podobo, so učenci prisluhnili tudi našemu mentorju Darjanu Zlobcu iz Podjetniškega inkubatorja Bela krajina, ki jim je med drugim dal napotke, kako uspešno predstaviti svojo podjetniško idejo.

Petkovo popoldne je bilo namenjeno raziskovanju in pripravljanju osnutkov produktov in predstavitev. Sobotno jutro pa se je začelo ustvarjalno in kreativno. Učenci so za začetek dneva in inspiracijo prisluhnili priznanemu podjetniškemu mentorju in strokovnjaku Matiji Goljarju. Poleg zanimivih zgodb so svoje podjetniške veščine in spretnosti razvijali v interaktivni igri Misija nemogoče.

Za zaključek ustvarjalnega podjetniškega vikenda je pet skupin pred komisijo, ki so jo sestavljali Sanja Hadjur, Matija Goljar, Kristijan Asani in Robert Klobučar, predstavilo svoje poslovne ideje.

Komisija je izbrala najboljšo poslovno idejo in najboljšo predstavitev ideje. Nagovoru ravnatelja OŠ Mirana Jarca Črnomelj Borisa Mužarja in župana občine Črnomelj Andreja Kavška, je sledila podelitev nagrad. Prvo nagrado za najboljšo poslovno idejo je prejela ideja za Second toy – izdelava tekstilnih igrač in odpadnega tekstila, nagrado za najboljšo predstavitev pa ideja IPAVA second shop, kjer je skupina učenk prav tako reševala problem tekstilnih odpadkov. Komisija je sicer imela zelo težko delo, saj so ostale ideje – SMVE sežigalnica odpadkov, STC pametni smetnjak ter Superworms črvi za plastiko prav gotovo lahko realne ideje prihodnosti.

Heckatlon za mlade je potekal v okviru javnega poziva Mladi 2022/23, ki ga financira Spirit Slovenija in MGRT Republike Slovenije in je namenjen spodbujanju ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi. Glavna »krivca« za zelo uspešno izpeljan podjetniški konec tedna pa sta učitelj Darjan Grudnik iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj ter Mojca Šikonja iz Podjetniškega inkubatorja Bela krajina.

Vir: Podjetniški inkubator Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj