Na vsebino

Mogočni grad Gradac

Grad Gradac stoji ob okljuku reke Lahinje v središču istoimenskega naselja.
Sestoji se iz stavb »visoki grad« in gospodarske stavbe iz 19. stoletja, »nizki grad«, nekdanje šole, hleva in grajskega parka z vrtom in grobnico bivšega lastnika Ivana Gusiča. Ostanki pogorelega hleva so še vidni na dvorišču gradu.
V novejšem času smo na gradu priča le najnujnejšim vzdrževalnim delom, vsepovsod, zlasti tudi na bližnjih gospodarskih poslopjih, pa se kažejo očitna znamenja nezadržnega propadanja.

Na Wikipedii lahko preberemo tudi tole:
» …Na sestanku marca 2008 v Gradcu je predstavnik Ministrstva za kulturo gospod dr. Damjan Prelovšek obvestil javnost o odložitvi projekta obnove gradu. Kot razlog je navedel, da se mora najprej najti investitorja za obnovo gradu in da se v nasprotnem primeru ne more črpati sredstva Evropske unije. Čeprav je v več člankih dokazano, da trditev ministrstva ne drži, se do zdaj še ni pričela obnova gradu ... " In še:
»Grad je imel čudovit park z urejenim drevoredom in vrtom. Na žalost je drevored smrek in platan posekan po osamosvojitvi Slovenije, le korenine še spominjajo nanj. Vseeno pa strokovnjaki uvrščajo grajski park med najbolj zanimive in lepe parke Slovenije.«

Zgodovina gradaškega gradu je podrobno opisana v knjigi Ivana Stoparja Grajske stavbe v osrednji Sloveniji – Bela krajina (2004).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj