Na vsebino

Mongolska tradicija v KC Semič

Včeraj zvečer je za uvod v 55. Jurjevanje, ki bo potekalo od 20. do 24. junija 2018 v starem mestnem jedru Črnomlja, v dobro popolnjeni koncertni dvorani Kulturnega centra Semič, nastopila glasbena skupina Nair, ki je v Belo krajino prispela iz več kot 7000 km oddaljene Notranje Mongolije, severozahodne kitajske pokrajine, ki je sicer avtonomna regija.

Dogodek je bil plod sodelovanja organizacijske ekipe festivala Jurjevanje v Beli krajini z Ministrstvom za kulturo Ljudske Republike Kitajske, saj je festival Jurjevanje kot edini slovenski festival poleg mariborskega festivala Lent prejel povabilo kitajske vlade, da vzpostavi stike na folklornem področju z državami vzdolž nastajajoče novodobne svilene ceste, kar kaže na prepoznavnost Jurjevanja tudi v tujini in na drugih kontinentih. Sodelovanje poteka v sklopu iniciative 16+1, imenovana »En pas in ena pot«, katere namen je navezovanje stikov srednje in vzhodnoevropskih držav s Kitajsko.

Člani skupine so v Slovenijo pripotovali s prostranih pašnikov nekdanje dežele velikega Kana, kjer tempo nomadskega življenja narekuje narava, preko Rusije do dežele belih brez in reke Kolpe. Nekje vmes se je izgubil tudi del njihove prtljage z nekaj koncertnimi kostumi in par inštrumenti. Koncert je bil kljub kakšnemu kostumu manj in ob manjku tradicionalnega mongolskega basa in bobna, ki sta bila nadomeščena z električno bas kitaro in z bobnom iz lokalnega mladinskega kluba, izveden vrhunsko in brezhibno ter za marsikaterega poslušalca nad pričakovanji.

V dobri uri trajajočem premiernem koncertu v Sloveniji, ki je del evropske turneje, se je 13-članska skupina Nair, ki je v svoji pojavi in izvedbi živa enciklopedija bogate tradicionalne mongolske umirajoče umetnosti, predstavila s sodobno interpretacijo kultne mongolske glasbe. Pesmi, ki so jih izvajali, so govorile večinoma o ljubezni, povezovanju, gostoljubnosti, praznovanju, spoštovanju, življenju nomadov, naravi in letnih časih.

Igranje na dromljo, na inštrumente topšur in morin khur (znamenite gosli – simbol mongolskega ljudstva), ki so okrašeni z izrezbarjenimi konjskimi glavami in čigar zvok menda spominja na jok divjih konjev, topot bobnov in tolkal, tradicionalni ples v nošah in še posebej značilno mongolsko večnivojsko grleno petje v meditativnem stanju, ki z vibracijami blagodejno deluje na poslušalca, je ob spremljajočih svetlobnih efektih navdušilo občinstvo, ki je ob zaključku nastopajoče nagradilo z zahtevo po bisu in s stoječimi ovacijami. Člani skupine Nair so se poslovili s Pesmijo slovesa in nakazali, da se v Belo krajino vrnejo še kdaj.

V kolikor ste koncert zamudili, si lahko del le-tega ogledate TUKAJ, seveda pa lahko nocojšnjo izvrstno izvedbo zasedbe Nair podoživite tudi tisti, ki ste na koncertu bili.

TUKAJ pa si lahko ogledate prispevek Vite Vlašič (RTV Slovenija).

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj