Na vsebino

Moravec: Država bi to lahko preprečila

Foto: zajem zaslona
Foto: zajem zaslona

»Tako sem nastradal, da je moje življenje adijo,« je včeraj pred sodnico tožil 82-letni Miroslav Moravec, ki so ga ilegalni prebežniki pred tremi leti ugrabili, strpali v avtomobilski prtljažnik in ga po nekaj urah vožnje izpustili v bližini italijanske meje. Belokranjec zdaj od države zahteva 45.500 evrov odškodnine. Komisija za odločanje o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj mu je sicer že priznala 4500 evrov, vendar se mu zdi to premalo. Trdi, da je država dolžna zavarovati občane, preprečevati nedovoljene migracije in pregledati dokumente na meji. Česar pa v tem primeru ni storila, piše današnji Dnevnik.

Državno odvetništvo odgovarja, da so nerealna pričakovanja, da bo država zagotovila takšen nadzor meje, da bo prav povsod navzoč policist oziroma nekdo, ki bo ilegalne prehode preprečil. In da je krivda izključno na strani migrantov.

Moravec je na sodišču opisal, kako so že dan pred ugrabitvijo okoli njegovega vinograda hodili »žličkarji«. Pri čemer je verjetno mislil na arheologe, saj naj bi ga prepričevali, da bi radi pogledali, ali so tam kakšni »lonci«. Ker so vztrajali, jih je spustil v vinograd, a potem niso nič delali, samo telefonirali, je dejal. Naslednji dan pa sta prišla tujca, ki sta govorila »voda, voda«. »Ko sem prišel do škropilnice sta bila že na meni. Zvezala sta me z vrvjo in lepilnim trakom, pobrala ključe kleti in avta. Potem sta pripeljala moj avto in me vrgla v prtljažnik. Bil sem ves zvit, imel sem krče, da bi rulil,« je opisoval in dodal, da je nato prišel še eden od »žličkarjev«, sedel v avto in so se odpeljali proti Dragatušu, potem zavili na Tančo Goro, imeli kar nekaj težav s smerjo, nakar so prišli v Stari trg ob Kolpi.

»Peljali smo se proti državni meji v Sodevce. Hvala bogu, sem si rekel, zdaj bom zakričal 'rešite me'. Ampak na meji ni bilo žive duše. Rampa je bila odprta, avto sploh ni ustavil in že smo se peljali proti Hrvaški. Vse je bilo vnaprej zrežirano,« je izjavil. Prepričan je, da so ga kmalu zatem nameravali vreči v Kolpo. Peljali so vzvratno, a potem je avto nasedel na gabrove štore, piše Dnevnik. Peljali so se naprej po hrvaških krajih, kje so, se je Moravec orientiral šele v Ilirski Bistrici, tako da ne ve, kateri mejni prehod so spet prečkali. Potem so šli na avtocesto. Videl je znak, na katerem je pisalo Koper in Divača. Ko so se končno ustavili, so ga najprej pustili v zaklenjenem avtu, kasneje pa je eden od ugrabiteljev vrnil in mu prerezal del vezi na rokah. Moravec se je zatekel do najbližje hiše, od koder so poklicali policijo.

Spraševali so ga, kako lahko tako natančno opisuje pot, če je po drugi strani povedal, da je v prtljažniku ležal zvit z glavo na notranjem delu blatnika oziroma pnevmatik. In da ga je eden od storilcev opazoval in mu popravljal odejo čez glavo. »Odejo sem s prstom odmaknil in lahko sem videl ven z enim očesom. Avto je karavan in videl sem skozi zadnjo šipo,« je odgovarjal. Ali se mu ne zdi skregano s pametjo, da bi šli ugrabitelji z njegovim avtom in z njim (zvezanim) čez državno mejo, pa je sodnici Boženi Novak odgovoril, da samo on ve, kako je bilo. »Petstoodstotno smo šli čez mejni prehod Sodevci,« je zagotovil. In dodal, da je država kriva, da so ga lahko tako enostavno prepeljali čez mejo.

Državno odvetništvo sicer trdi, da je bil mejni prehod nadzorovan in da ni mogoče, da bi kako vozilo neopaženo prečkalo mejo, še piše Dnevnik. Moravčev pooblaščenec Jožef Klavdij Novak pa meni, da bi morali preveriti posnetke tamkajšnjih nadzornih kamer. A po trditvah državne odvetnice Žive Popovič so jih po 60 dneh izbrisali. Novak tega ne verjame, prepričan je, da jih odvetništvo noče predložiti.

Eden od ilegalcev je kasneje v javnem pismu zapisal, da so Moravca prosili, da bi jih s svojim avtom odpeljal v ljubljanski azilni dom in da so mu v zameno ponujali 60 evrov. Ker se ni strinjal, so mu v paniki vzeli avto in ga strpali v prtljažnik. To je Moravec označil za veliko laž. Na vprašanje, ali razume angleško, pa je odgovoril, da niti besede in da sovraži Ameriko.

Tožnik še pravi, da mu je dogodek pustil hude zdravstvene posledice. Predvsem ima težave z nogo zaradi večurnega ležanja v prtljažniku.

Obravnava se bo nadaljevala sredi aprila, ko bo Moravec na sodnem dvorišču znova legel v prtljažnik svojega avtomobila in pokazal, kako je takrat ležal in kako mu je uspelo opazovati okolico. Avta sicer od takrat ne uporablja, še piše novinarka Mojca Furlan Rus v Dnevniku.

Vir: Dnevnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj