Na vsebino

Na belokranjskih cestah lani manj prometnih nesreč

Prometna varnost je bila v lanskem letu po oceni načelnika Policijske postaje (PP) Črnomelj Jožeta Vrščaja na tamkajšnjih cestah dobra. Obravnavali so 88 prometnih nesreč, kar je štiri manj kot leta 2021. V lanskoletnih prometnih nesrečah na območju črnomaljske občine so se huje poškodovali štirje udeleženci, kar je polovica manj v primerjavi z letom prej, medtem ko je 27 udeležencev prometnih nesreč utrpelo lažje telesne poškodbe, kar je dobrih 17 odstotkov več kot v letu prej. So pa policisti na Črnomaljskem v lanskem letu obravnavali tudi prometno nesrečo s smrtnim izidom.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila po podatkih PP Črnomelj nepravilna stran oziroma smer vožnje, sledita neprilagojena hitrost in neupoštevanje prednosti.

Manj prometnih nesreč tudi na metliških cestah

Metliški policisti so v lanskem letu obravnavali 48 prometnih nesreč, kar je 17 manj v primerjavi z letom prej. V teh nesrečah nihče ni umrl, štirje udeleženci so utrpeli hude, 15 pa lažje telesne poškodbe. Na območju metliške občine se je največ (37,5 odstotka) prometnih nezgod pripetilo zaradi neprilagojene hitrosti.

Do poslabšanja prometnih razmer je v lanskem letu prišlo na regionalni cesti v Rosalnicah, kjer sta se v trčenju dve osebi huje poškodovali. Kritično območje po oceni načelnika PP Metlika Dušana Brodariča še naprej ostaja odsek na glavni cesti Suhor – Vahta, kjer sta se lani dve osebi huje, štiri pa lažje telesno poškodovale.

Od skupno 44 povzročiteljev prometnih nesreč so alkoholizirani vozniki lani na Metliškem povzročili štiri prometne nezgode, od tega eno s hudimi telesnimi poškodbami.

Slovenija z največjim upadom umrlih na cestah med letoma 2021 in 2022 v EU-ju

Evropski Svet za varnost prometa je objavil poročilo o stanju varnosti cestnega prometa za leto 2022. Slovenija je med 32 državami med letoma 2021 in 2022 dosegla največji upad števila smrtnih žrtev, in sicer za kar 25 odstotkov. Upad števila smrtnih žrtev je doseglo le 13 od obravnavanih 32 držav, še navaja poročilo in dodaja, da povprečje v EU-ju znaša +4 odstotke. V desetletnem obdobju (2012–2022) pa je Slovenija z upadom števila smrtnih žrtev za -34,5 odstotka dosegla boljši rezultat od povprečja EU-ja, ki znaša -22 odstotkov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj