Na vsebino

Na naknadnih volitvah bo dovolj en sam glas

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA

Zakon o lokalni samoupravi določa 20 občin, med njimi so tudi vse tri belokranjske, v katerih imajo Romi svojega predstavnika v občinskem svetu. Na novembrskih lokalnih volitvah so tako v občinah, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, izvolili tudi romske svetnike. A to se ni zgodilo v semiški občini, kjer v predvidenem roku niso dobili nobene kandidature za romskega svetnika, zato bodo tega volili na naknadnih volitvah 15. januarja. Predčasno glasovanje bo volivcem omogočeno 11. januarja med 10. in 17. uro v Kulturnem centru Semič.

Čeprav naj bi jih v najmanjši belokranjski občini živelo okoli 400, je v volilni imenik vpisanih le 41 občanov, ki so se izrekli za Rome. Edina prijavljena kandidatka je znova Valerija Hudorovac (predlagatelj Ljubica Hudorovac in skupina volivcev), ki je romsko skupnost v občinskem svetu zastopala že v prejšnjih dveh mandatih. Tako kot na lanskih županskih volitvah v Semiču, bo tudi tokrat za izvolitev zadostoval en sam glas. Mandat bodo 43-letni delavki iz Srednje vasi v primeru izvolitve predvidoma potrdili na drugi seji novega občinskega sveta. Takrat naj bi potrdili tudi mandat Špele Pašič, ki bo v občinskem svetu zaradi nezdružljivosti funkcij nadomestila ponovno izvoljeno županjo Polono Kambič.

Naknadne volitve predstavnika romske skupnosti bodo občino sicer stale okrog šest tisoč evrov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj