Na vsebino

Na zadnji dan epidemije dobre novice

V ponedeljek so opravili 2330 PCR-testov na novi koronavirus in našli 112 okužb, kar je 4,8 odstotka.

V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 112 bolnikov, 40 jih je na enotah intenzivne nege. Dva bolnika s covidom-19 sta včeraj umrla.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je trenutno na številki 132.

V Beli krajini že tretji dan zapored niso odkrili novih primerov okužb.

Število aktivnih primerov okužbe v belokranjskih občinah je padlo na 21: Črnomelj 11, Metlika 6, Semič 4.

Epidemija se z današnjim dnem izteka, vlada je po napovedih ne bo podaljšala. Preventivni ukrepi ostajajo v veljavi do nedelje, nekateri tudi dlje.

Vlada je epidemijo razglasila 19. oktobra lani, zadnjič pa jo je za 30 dni podaljšala 16. maja. Preklic epidemije ni potreben, saj razglasitev preneha z iztekom veljavnosti odloka. Za to so izpolnjeni tudi vsi pogoji, torej 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev in zasedenost navadnih in intenzivnih bolnišničnih oddelkov.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je spomnila, da je epidemiološka slika v primerjavi z lanskim koncem epidemije drugačna: veliko število cepljenih in prebolevnikov, ki so zdaj zaščiteni.

Ker je virus še vedno med nami, v veljavi ostajajo nekateri ukrepi. Ostaja sistem PCT – "preboleli, cepljeni in testirani". Še vedno veljajo omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah.

Se pa s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so pojasnili, da o morebitnem podaljšanju epidemioloških ukrepov tedensko odloča vlada.

Vir: MMC, Covid-19 Sledilnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
56
68
78
83
91
21
23
24
26
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj