Na vsebino

Kaj bo z nadzorom in ograjo na meji s Hrvaško?

Odstranjevanje ograje na meji. Foto: MNZ
Odstranjevanje ograje na meji. Foto: MNZ

Slovenska vlada po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Marka Štucina kljub povečanju nedovoljenih prehodov trenutno ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško. Želi si, da bi Hrvaška, pa tudi druge države Zahodnega Balkana storile vse, kar lahko, za zajezitev migracij.

»Vlada v tem trenutku ne razmišlja o tem, da bi uvedla mejni nadzor na meji s Hrvaško, vendar pa schengenski zakonik to omogoča,« je ob prihodu na zasedanje ministrov za evropske zadeve v Bruslju, na katerem bodo razpravljali tudi o soočanju z migracijami, povedal Štucin.

»Jaz si močno želim in mislim, da si vsi to želimo, da bo predvsem Hrvaška naredila vse, kar lahko, da zameji število migracij,« je povedal. Poudaril je, da to ne velja zgolj za Hrvaško, ampak tudi druge države na Zahodnem Balkanu.

Minister Poklukar: Ograja na meji bo v celoti podrta

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v parlamentu v odgovoru na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič zagotovil, da bo ograja na meji s Hrvaško v celoti podrta. Kdaj se bo to zgodilo, pa ni konkretno odgovoril. »Ograja se podira v skladu z načrtom. V letošnjem letu je v načrtu tisti del, ki smo ga načrtovali, potem pa gremo naprej. Za to so tudi sredstva v proračunu zagotovljena in brez skrbi,« je dejal.

Dodal je še, da se v Sloveniji soočamo z visokim številom ilegalnih prehodov, vendar te migracije ne potekajo tako kot nekoč po gozdovih, preko rek, po zeleni meji, temveč se odvijajo po avtocesti, železnici, v Rigoncah pa preko mostu. »Policija te ljudi potem zaustavi. Vsi, ki rečejo za azil, so pripeljani v azilni dom, kjer uradniki vodijo azilni postopek naprej,« je še poudaril notranji minister in zatrdil, da slovenska policija deluje profesionalno in humano.

Da »ograja ne deluje«, je sicer v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o povečanju števila nezakonitih migracij dejal tudi premier Robert Golob. »V Rigoncah še ni bil umaknjen niti meter ograje, pa je vseeno v državo letos prišlo več kot 24.000 prebežnikov. Ampak prišli so po cesti,« je poudaril Golob. »Ne vem, kakšen dokaz več potrebujete, da ograja ne deluje,« je dodal.

Po vstopu Hrvaške v schengen v začetku leta se je število nezakonitih prehodov meje močno povečalo. Policija je od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje. V istem obdobju lanskega leta pa so obravnavali 13.601 nedovoljen vstop. Najpogosteje so letos obravnavali državljane Afganistana, Maroka in Pakistana. Do konca avgusta so na območju novomeške policijske uprave zabeležili skoraj 76 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj