Na vsebino

Nagrada za dokumentarec z belokranjskim pečatom

Martin Lindič in Tiha K. Gudac (foto:ZagrebDox © Samir Cerić Kovačević)
Martin Lindič in Tiha K. Gudac (foto:ZagrebDox © Samir Cerić Kovačević)

V Zagrebu se je v nedeljo s podelitvijo nagrad zaključil 17. mednarodni festival dokumentarnega filma Zagrebdox, na katerem so v 12 festivalskih programih prikazali več kot 80 filmov. Nagrado mednarodnega združenja kritikov Fipresci si je prislužil hrvaški dokumentarec Žica avtorke Tihe K. Gudac, ki govori o posledicah postavljanja slovenske žičnate ograje ob reki Kolpi na meji s Hrvaško.

Snemanje dokumentarnega filma Žica je poleti 2019 potekalo v Metliki in njeni okolici, na Preloki ter v Poljanski dolini ob Kolpi, v njem pa nastopajo številni Belokranjci. Film se osredotoča na lokalno skupnost na slovenski in hrvaški strani Kolpe ter beleži, kako so se življenja prebivalcev spremenila po letu 2015, ko je bila med eno in drugo državo po odprtju t.i. balkanske migrantske poti nameščena rezilna žica. Režiserka pa v filmu ponudi tudi pogled tistih, zaradi katerih je bila žica postavljena – beguncev na poti. »Z intimnim pogledom na človeška življenja ob lepi, a kontroverzni meji, ta film skozi lokalno perspektivo obravnava zapletena in zahtevna vprašanja globalne begunske krize,« so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Film je sicer del večjega projekta "Meje" belgijskega producenta Frederica Nicolaija, ki je združil šest evropskih režiserjev in jim dal nalogo, da ustvarjajo zgodbe o svojih mejah. Rezultat projekta bo šest krajših epizod televizijske serije o mejah, ki bodo predvajane na evropskih TV postajah. Nekatere od teh epizod so se bolj razvile in postale neodvisni filmi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj