Na vsebino

Največ za zdravstveni in kulturni dom

Gradnja prizidka k ZD Metlika.
Gradnja prizidka k ZD Metlika.

Letošnji proračun metliške občine je na prihodkovnem delu težak 10,8 milijona evrov, na odhodkovnem pa 11,4 milijona evrov in je za desetino večji kot lani. Proračunski primanjkljaj v višini 684.000 evrov nameravajo pokriti s preostankom sredstev iz lanskega leta v višini 386.000 evrov in zadolževanjem v višini 298.000 evrov. Ocenjena zadolženost občine je ob koncu lanskega leta znašala 164 evrov na prebivalca, kar je precej pod zakonsko mejo in občini omogoča dodatno najemanje posojil.

Za naložbe je predvidenih 40 odstotkov proračuna. Največ naložbenih sredstev je zagotovljenih za 1,3 milijona evrov vredno lani začeto gradnjo prizidka k Zdravstvenem domu Metlika. Zanjo bo skoraj 600.000 evrov zagotovilo ministrstvo za zdravje, Eko sklad bo prispeval dobrih 110.000 evrov, razliko bosta pokrila občina in zdravstveni dom. V prizidku bodo na 436 kvadratnih metrov površine uredili prostore za splošno in družinsko medicino, za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in mladine ter za zdravstveno varstvo žensk. Ob tem nameravajo nabaviti tudi reševalno vozilo v vrednosti 140 tisočakov, kjer prav tako pričakujejo sofinancerski delež ministrstva za zdravje.

Okrog 312 tisoč evrov je vredna naložba v multimedijsko in kino opremo, gledališke zavese ter vzdrževalna dela v Kulturnem domu Metlika s katero skušajo zagotoviti kakovostne prostorske pogoji za kulturno ustvarjanje, razvoj obstoječih in novih kulturnih dejavnosti ter organizacijo kulturnih prireditev in drugih dogodkov. Od tega bo šlo 184 tisočakov iz občinske blagajne, 128 tisočakov pa pričakujejo s strani ministrstva za kulturo.

Poleg omenjenega je v proračunu 310.000 evrov namenjenih za obnovo cest v 14 krajevnih skupnostih. Med letošnjimi večjimi naložbami je predvidena tudi izgradnja komunalne infrastrukture v romskem naselju Svržaki v višini 247.000 evrov, kjer pričakujejo približno polovično sofinanciranje s strani kohezijskega sklada in države.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj