Na vsebino

Naložba v širokopasovno omrežje tudi na belokranjskem podeželju

Projekt RUNE (Rural Network Project) bo z 200-milijonsko investicijo v treh letih postavil širokopasovno omrežje, ki bo hitrejšo internetno povezavo omogočilo okoli 233.000 gospodinjstvom in podjetjem na slovenskem podeželju, so povedali na današnji predstavitvi projekta. Kot je znano sta se v projekt vključili tudi občini Črnomelj in Metlika.

"Projekt RUNE je doslej največja neposredna tuja investicija v izgradnjo odprtega širokopasovnega optičnega omrežja v Sloveniji. Kar je še bolj pomembno, projekt se bo izvajal na območjih redke poseljenosti, torej na slovenskem podeželju, kjer do sedaj ni bilo komercialnega interesa slovenskih infrastrukturnih operaterjev in zaradi tega takšna infrastruktura ni bila dosegljiva večini gospodinjstev in pravnim osebam izven mestnih središč," je dejal direktor družbe RUNE Enia Goran Živec.

Omrežje, ki ga bodo postavili v okviru projekta RUNE, bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Gradnja bo trajala tri leta, položili pa bodo več kot 6000 kilometrov optičnega kabla. Omrežje bo odprto, kar pomeni, da bodo lahko storitve omrežja pod enakimi pogoji najeli vsi operaterji, so napovedali.

Tovrstno omrežje je za podeželske občine zelo pomembno, saj občine same nimajo dovolj denarja za tovrstne investicije, so še poudarili na današnji predstavitvi projekta.

RUNE je finančno podprl Sklad za širokopasovno povezovanje Evrope, v katerem je zbran kapital s poroštvi EU, med investitorji pa sta tudi Evropska komisija in EIB.

Cilj Slovenije je, da bi do leta 2020 96 odstotkom gospodinjstev zagotovili širokopasovni dostop do interneta.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj