Na vsebino

Naravoslovni dan – vodovod in čistilna naprava

V torek, 6. junija 2023, smo se četrtošolci in petošolci odpravili na ogled VODOVODA IN ČISTILNE NAPRAVE. Najprej smo šli na avtobus in se odpeljali do Doblič, kjer smo si ogledali izvir reke Dobličice in črpališče, za katerega smo izvedeli, da je globok 140 m. Potem smo šli v majhno stavbo, v kateri smo videli 3 črpalke, ki na sekundo potisnejo 50 l vode. Ta voda potuje v rezervoarje na Griču, kamor smo šli kasneje. Ogledali smo si še bazene z vodo in mivko. Ta del mi je bil najbolj všeč, ker sem se počutila kot v toplicah. Videli smo, kako voda narašča in kakšen je potem čist bazen. Ni mi pa bilo do gledanja, kako se naprava za filtriranje čisti, saj je bila potem odpadna in umazana voda še bolj umazana. Po ogledu smo imeli 30 min časa za malico. Pojedli smo, se že tretjič usedli v avtobus in odšli v Vojno vas. Tam so nam predstavili čistilno napravo. Videli smo še 2 bazena, v katerih čistijo vodo. Seveda so nam dovolili, da se usedemo v traktor, v katerem je hladilnik, zelo zelo veliko ročk in še druge stvari. Zaključili smo na Vranovičih na DEPONIJI ODPADKOV. Sprejel nas je gospod, ki smo ga srečali tudi na poklicijadi. Tam smo videli ogromen kup embalaže in ponovili, kateri odpadek, sodi v kateri zabojnik za odpadke. Zanimalo me je, zakaj so ljudje zavrgli stvari, ki so še čisto dobre za uporabo? Strašno pa mi je bilo, da bi padla v napravo, v kateri smeti stlačijo. Na koncu, preden smo šli, smo še malo pomalicali in to je bilo to. Ta dan je bil zelo poučen in zanimiv in veliko novega sem se naučila.(Rebeka Kopač, 4. r.)

V torek, 6. junija, smo se četrtošolci skupaj s petošolci odpravili na ogled vodovoda in čistilne naprave v občini Črnomelj in Semič. Po prihodu v šolo smo se z avtobusom odpravili v Dobliče. Tam smo si ogledali izvir reke Dobličice in črpališče. Izvedeli smo, da je izvir Dobličice globok 140 m. Iz izvira črpajo vodo v črpališče, kjer so črpalke, ki potisnejo 50l vode na sekundo. Voda potuje v rezervoarje na Griču, kamor smo se tudi kasneje odpravili. Tam so bazeni v katerih je bila voda in mivka ter veliko drugih naprav, med katerimi je tudi naprava, s katero preverjajo ali je voda motna. Po ogledu smo imeli 30 minut za malico. Odpravili smo se v Vojno vas, kjer so nam predstavili čistilno napravo. Videl sem tudi dva bazena v katerih čistijo vodo. Vonj ni bil prijeten. Na koncu smo odšli še v kraj Zastava. Videli smo ogromen kup embalaže, ki je tehtal 80 ton. Tam zbirajo različne odpadke. Ponovili smo kaj spada v kateri zabojnik na ekološkem otoku. Najbolj mi je bil všeč podcenter za ravnanje z odpadki in traktor, ki je imel veliko stvari, celo hladilnik. Dan je bil zanimiv in naučil sem se veliko novega. (Lovro Vuk, 4. r.)

V torek, 6. 6.2023, smo imeli učenci 4. in. 5. razreda OŠ Dragatuš naravoslovni dan na temo: vodovod in čistilna naprava. V šoli nas ni bilo ves dan. Avtobus nas je že zjutraj odpeljal do črpališča v Dobliče. Videli smo 3 črpalke. Vsaka izčrpa 50 l vode na sekundo. Nato smo se podali na Grič. Tam je vodohran, ki je nastal pred 150 leti. Na njem sem videla drobne kapnike. Pitno vodo pošiljajo vse do Vinice. Vode ne smejo pošiljati preveč naenkrat. V eni kapljici vode je od 2000 do 4000 bakterij. Voda ima pozitivne in negativne učinke. Pozitivno je to, da se z njo tuširamo, umivamo roke in zobe, peremo perilo… Negativno pa je, da če je je preveč, pride do poplav.
V vodohranu je odmevalo. V njem smo videli vodo, ki je visoka en meter. Pokazali so nam tudi nadzorno sobo, za nadziranje pitne vode. Nato nas je avtobus odpeljal še k čistilni napravi v Vojno vas. Videla sem dva bazena, v katerih se je čistila voda. Na koncu smo obiskali še deponijo odpadkov na Vranovičih. Tam smo morali povedati, kateri odpadek sodi v kateri zabojnik za odpadke. Videli smo kup smeti, ki tehtajo 80 t. Med njimi so bile tudi uporabne stvari kot na primer kitara. Najbolj od vsega mi je bilo zanimivo, ko smo šli pogledat deponijo odpadkov na Vranovičih in ugotavljali, kateri odpadek sodi v kateri zabojnik. (Tanja Štrekelj, 4. r.)

V torek, 6. 6. 2023, smo imeli učenci 4. in 5. razreda naravoslovni dan.
Najprej smo se z avtobusom odpravili v Dobliče. Tam smo videli reko Dobličico in črpalke. Izvedela sem, da je Dobličica globoka 140 m. Voda je tam zelo mrzla. Potem smo se odpravili na Grič, kjer smo si ogledali bazene in pripomočke za laboratorijske raziskave glede nadziranja pitnosti vode. V vseh bazenih je bila mivka. Iz enega bazena se je umazana voda pretočila v drugi bazen. Tam smo imeli kratko pavzo, da smo lahko pomalicali.
Potem smo se z avtobusom odpravili proti čistilni napravi, ki se nahaja v Vojni vasi. Tam nam je bilo predstavljeno čiščenje odpadnih voda, ki se s pomočjo filtrov in tamkajšnjih naprav prečistijo. Lahko smo opazovali tudi velike količine blata, ki pri tem nastanejo. Fantom je bilo najbolj zanimivo, ko smo si ogledali še njihov traktor. V njem se nahaja celo hladilnik.
Od tam smo se namenili na Vranoviče in si ogledali deponijo. Gospod, ki se ga spomnimo že s poklicijade, je preveril naše znanje o ločevanju odpadkov, poučil nas je, zakaj je potrebno sploh ločevati, povedal pa je tudi, da lahko tam sami pripeljemo papir, če ga doma zbiramo, in na ta način zaslužimo nekaj denarja. Včasih je bil ta zaslužek sicer večji, kot je danes, pa vendar se kljub temu vseeno splača. Medtem ko smo bili tam, je ravno kamion pripeljal odpadke in jih tam odložil.
Po ogledu deponije smo se odpravili nazaj proti šoli, kjer smo imeli kosilo in odšli domov.
V današnjem dnevu sem izvedela veliko novega. Bilo mi je všeč, saj si zdaj stvari, ki smo se jih učili, tako lažje predstavljam. Škoda, da nismo imeli še lepšega vremena. (Neja Dajčman, 4. r.)

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj