Na vsebino

Narečja v glasbi - belokranjski trap (Klinci)

Koliko mladi še uporabljajo narečja?

Mladi trap trio iz Bele krajine Klinci na primer trapa v domačem narečju. Tudi mariborski raper Emkej deloma rapa v narečju: “Moj sleng je pa nemški, germanističen. ‘Verdammte scheiße’ – tak jaz govorim, kar je čisto nekaj drugega. Jaz mislim, da mene dela posebnega predvsem to, ker sem blizu meje z Avstrijo živel. Ampak najboljše je pa to, da si edinstven zaradi tega. Mislim, da je men na neki način ratalo tudi v Ljubljani uspet, ker sem drugačen od ljubljanskih reperjev."

Pri tem pa opozarja: “Hip hop oz. rap je takšna zvrst, kjer besedilo veliko pomeni. Ljudje morajo razumet, kaj si povedal. Če nekdo rapa v dialektu, ki večini ni razumljiv, se posledično tudi message izgubi. Zaradi tega probajo fantje iz nekih ruralnih scen ujet nek splošen govor, da jih poslušalci razumejo.”

“Meni je žal tku no, da se med mladimi narečje zgubla. Jst vidm u šuli, kjer so moji wotroci, uwoda nej več uwoda, ampak je voda," pa v svojem narečju sklene Avsec.

Celoten članek, ki je objavljen na MMC portalu RTV Slovenija si lahko preberete TUKAJ ali pa si ogledate oddajo Kdo se boji slovenščine: Narečja v popularni glasbi.

Obenem vam v ogled ponujamo prvi single z novega albuma Klincev, ki nosi naslov Tom Kruzer. Poglej TUKAJ.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj