Na vsebino

Naš ogljični odtis

V okviru projekta »Trajnostna mobilnost – gremo peš s kokoško Rozi« smo z učenci 7., 8. in 9. razreda na OŠ Stari trg ob Kolpi izvedli dejavnost izračuna ogljičnega odtisa posameznika. Pri tem smo se osredotočili le na eno komponento skupnega ogljičnega odtisa – promet. Dejavnost smo izvedli pri učni uri naravoslovja (7. razred) in biologije (8. in 9. razred), potekalo pa je tudi medpredmetno povezovanje z matematiko.

Učenci so se najprej seznanili z pojmom ogljični odtis ter njegovim pomenom. Nato smo se lotili praktičnega dela, kjer smo najprej izdelali tortni diagram, ki prikazuje način prevoza v šolo. Nato je vsak učenec na spletu poiskal podatke o oddaljenosti svojega kraja bivališča do šole. S pomočjo formule so učenci izračunali svoj ogljični odtis v povezavi s prevozom v šolo v enem šolskem letu. Izračunane podatke so nato uredili v stolpčni diagram na skupnem plakatu. (slika 2).

V zaključku dejavnosti smo se pogovarjali še o negativnih vplivih prometa na okolje. Učenci so zapisali katere znake onesnaženosti s prometom opažajo v svojem okolju. Razmišljali so tudi o tem, kako bi omejili negativne vplive prometa na okolje. Učenci so z zanimanjem pristopili k izvedbi celotne dejavnosti.

Vir: OŠ Stari trg ob Kolpi

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj