Na vsebino

Natečaj Evropa v šoli 2023/24, OŠ Vinica

Vsako šolsko leto sodelujemo na natečaju Evropa v šoli, ki ga koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Letošnja tema, na katero so likovno in literarno ustvarjali naši učenci, je bila Dobro se z dobrim vrača, ki se osredotoča na 10. cilj trajnostnega razvoja – Zmanjšanje neenakosti.

Na zaključni regijski prireditvi, ki so jo 15. maja 2024 pripravili na OŠ Mirana Jarca Črnomelj, so nas v kulturnem programu nagovorili pomočnica ravnatelja na OŠ Mirana Jarca Črnomelj, ga. Bernarda Starašinič, predsednica Društva prijateljev mladine Metlika, ga. Alenka Muc, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, ga. Breda Krašna, podpredsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije, g. Uroš Brezovšek ter podžupan občine Črnomelj, g. Jaka Birkelbach. Za povezovanje programa so poskrbeli učenci iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj, za zanimive glasbene, pevske in dramske točke pa učenci vseh belokranjskih šol. Iz naše šole so nastopile učenke 9. razreda, ki so recitirale Pavčkove verze ob spremljavi ukulel. Vsi učenci, ki so se uvrstili na regijski nivo tega natečaja, so prejeli priznanja in nagrade, ki sta jih podelila podpredsednica Društva prijateljev Metlika, ga. Vladka Škof in podpredsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije, g. Uroš Brezovšek. Ob koncu prireditve pa smo si ogledali razstavo likovnih del, uvrščenih na državni nivo.

Na regijski del natečaja smo poslali 15 likovnih in 6 literarnih del.

Na regijski nivo natečaja Evropa v šoli so se s svojimi likovnimi izdelki uvrstili:

Peter Turenšek in Bjorn Csernikov iz 1. razreda (mentorica: Janja Boljar), Gaja Mihelič iz 2. razreda (mentorica: Mojca Pipan), Maj Ivan Grabrijan in Antonieta Pavlakovič iz 3. razreda (mentorica: Kristina Mihelič), Tanja Pavšič in Aleksej Adlešič iz 4. razreda (mentorica: Andreja Starešinič), Vita Vrbanac iz 5. razreda (mentorica: Mihaela Romšek Lovrin), Lara Prokšelj in Mary Žagar iz 6. razreda (mentorica: Jasmina Strugar), Beti Lovrin iz 7. razreda (mentorica: Jasmina Strugar), Lara Grdun, Ema Hudak in Vita Kasun iz 8. razreda (mentorica: Jasmina Strugar) ter Anja Bosanac iz 9. razreda (mentorica: Jasmina Strugar).

Na regijski nivo natečaja Evropa v šoli so se s svojimi literarnimi izdelki uvrstili:

Mia Flajnik iz 5. razreda (mentorica: Mihaela Romšek Lovrin), Nika Vukčevič iz 6. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec), Beti Lovrin iz 7. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec), Miha Balkovec in Anja Špehar iz 8. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec) ter Lana Malenšek iz 9. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec).

Na državni nivo natečaja (likovni del) so se uvrstili:

Gaja Mihelič iz 2. razreda (mentorica: Mojca Pipan),
Mary Žagar iz 6. razreda (mentorica: Jasmina Strugar),
Lara Grdun iz 8. razreda (mentorica: Jasmina Strugar) ter
Anja Bosanac iz 9. razreda (mentorica: Jasmina Strugar).

Na državni nivo natečaja (literarni del) so se uvrstili:

Nika Vukčevič iz 6. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec),
Beti Lovrin iz 7. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec) ter
Lana Malenšek iz 9. razreda (mentorica Mateja Medvešek Rjavec).

Učenci, ki so se uvrstili na državni nivo natečaja, so se udeležili državne zaključne prireditve natečaja Evropa v šoli, ki je bila 8. maja 2024, v Celjskem domu.

V Celju smo si ogledali še Pokrajinski muzej, Otroški muzej Hermanov brlog, na ulicah pa Evropsko vas, kjer so učenci in dijaki celjskih šol na stojnicah predstavili evropske države in njihove značilnosti. Hkrati pa smo obeležili 20 let Slovenije od vstopa v Evropsko unijo.

Iskrene čestitke vsem učencem in njihovim mentoricam!

* Več fotografij najdete s klikom na vir spodaj.

Vir: OŠ Vinica

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj