Na vsebino

Tradicionalne belokranjske veščine v MC Metlika

V sklopu mladinskega programa, ki ga na Zavodu Metlika izvajamo v Mladinskem centru Metlika, smo se odločili, da posvetimo sklop aktivnosti naši belokranjski tradiciji. Sklop aktivnosti smo poimenovali Tradicionalne belokranjske veščine in vsak mesec pripravljamo eno delavnico na določeno tematiko. S projektom želimo tradicijo prenašati na mlajše generacije, z namenom, da ostanejo veščine še dolgo žive med našim prebivalstvom. Prav tako se je projekt izkazal za vrhunsko medgeneracijsko druženje ter odličen prenos raznih informacij in znanja na mlajše generacije.

Prav delavnica je potekala pod mentorstvom Martine Vidic, s katero smo ustvarjali belokranjske pisanice, saj je bil čas velikonočnih praznikov. Kako smo se imeli lahko pogledate na video posnetku:

Druga delavnica je potekala pod mentorstvom Tončke Jankovič in je nosila naslov Polstenje mila v volneno srajčko. Ogled je možen na spodnji povezavi:

Sledi delavnica Belokranjsko tkaničenje – izdelava knjižne kazalke, ki bo potekala v torek, 28. maja 2024, ob 17. uri v Mladinskem centru Metlika. Pod mentorstvom Tončke Jankovič bomo izdelovali knjižne kazalke s pomočjo tehnike tkaničenje (vezenje po tkanju na laneno podlago). Uporabili bomo tehnike vezenja, ki so tipične za Belo krajino. Ker so prosta mesta omejena, so prijave možne do petka, 24.5., na [email protected]
Prednost imajo mladi, stari od 15 do 30 let. Aktivnost je sofinancirana iz sredstev Urada za mladino Republike Slovenije.

Vir: Zavod Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj