Na vsebino

Ne le vina, imamo tudi vrhunska kraft piva

Foto: @pivovarnavizir.si
Foto: @pivovarnavizir.si

Ljubitelji piva, pivovarji, hmeljarji in lastniki pivnic prvi petek v avgustu praznujejo mednarodni dan piva. V Sloveniji, ki zaseda 9. mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn praznujemo šestič. S proizvodnjo piva kot glavno dejavnostjo se je v Sloveniji lani ukvarjalo 68 podjetij, še leta 2010 pa samo 12. Prebivalec Slovenije glede na podatke iz leta 2018 doma povprečno porabi 26 litrov piva letno.

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu. Lani je Slovenija v teh mesecih izvozila 44 odstotkov celotnega letnega izvoza piva (od tega največ v juliju), uvozila pa 33 odstotkov celotnega letnega uvoza te pijače, je sporočil državni statistični urad.

Bela krajina je sicer še vedno bolj znana kot dežela vrhunskih vin, a v zadnjih letih tukaj nastajajo tudi mojstrska piva mladih pivovarjev. Navsezadnje je pivovarna Vizir iz Lokev pri Črnomlju pionir na področju t. i. »butičnega« piva (ang. 'craft beer') v Sloveniji ter prva slovenska kraft pivovarna. Ko je leta 2008 zaradi gospodarske krize prodaja vina v Sloveniji opazno upadla, sta se Denis in Maja Imširović odločila, da bosta družinsko tradicijo vinarstva dopolnila z novimi izdelki in začela sta variti pivo. Danes v Vizirju zvarijo okrog 100.000 litrov piva letno, glede na zmogljivost pa bi ga lahko naredili še petkrat toliko.

Pred osmimi leti, ko je bilo slovensko kraft pivovarstvo še v povojih, se je varjenja piva lotil tudi Denis Kapušin s Krasinca. V svoji miniaturni domači pivovarni je odkril pravo recepturo za butično pivo, tako da danes vari tri vrste piva. V Kapušinovi pivovarni na vrhuncu sezone zvarijo mesečno okrog 1500 litrov kraft piva, ki ga večinoma prodajo v domačih lokalih.

Cene piva se v zadnjih desetih letih v Sloveniji niso bistveno spreminjale niti v gostinskih lokalih niti v trgovinah. Lani so ljubitelj v gostinskem lokalu za pol litra svetlega piva povprečno odšteli 2,93 evra. V trgovinah je bila povprečna cena za pol litra piva, izdelanega v Sloveniji, 0,88 evra.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj