Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (20)

V tednu, ki je za nami je Aleksander Stakić Vardijan na profilu Stara Metlika objavil sledeče (naslovna fotografija):

Karel Vardijan je iz mladega pastrička s tamburico rojenega l.1935 v Dolenjcih svojo karierno pot začel kot trgovec, kasneje kot učitelj in jo nadaljeval v komerciali Beti Metlika. Bil je direktor TOZD Gostinstvo Bela krajina v sistemu Integral Viator iz Ljubljane, kar je zajemalo širok spekter delovanja (hotel v Črnomlju, Metliki, Semiču, kopališče Vinica, kamp Pozdemelj, kopališče Metlika, gostišče Veselica). V času svojega direktorovanja je v Belo krajino prinesel in uvedel številne novosti iz svojih službenih obiskov Slovenije in tujine (od nizozemske omake worcester, kaviarja, kakijev do sadnih kup). Z značilnimi belokranjskimi predmeti iz svoje rojstne hiše je opremil gostišče Veselica, urejal belokranjska kopališča tako da je kot direktor sam sadil drevesa po kampih. Sodeloval je pri pustnem karnevalu: napad Turkov na Metliko, z raketo na luno, odkritje Amerike-Krištof Kolumb. V zadnjem slovesu od njega se je v imenu vseh belokranjcev za njegove velike prispevke zahvalil Toni Plut. Svoje službovanje je nadaljeval v Novem mestu. Skupaj z Jurijem Levičnikom je kot direktor finančno računovodskega sektorja ustvarjal zgodbe IMV-ja (proizvodnja avtomobilov, TPV in Adria), nakar je prevzel mesto direktorja interne banke Pionirja zatem pa postal direktor novoustanovljene SKB banke na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Njegov poklic je zahteval številna odrekanja, saj ni poznal 8 urnega delovnega časa ter je zajemal številna večdnevna potovanja v tujino. Užival je v uvajanju novosti in pridobivanju novih znanj. Bil je prvi borzni posrednik na Dolenjskem in član številnih nadzornih svetov in upravnih odborov tako gospodarskih družb kot lokalne skupnosti. Svoje znanje je predajal z avtorskimi gradivi in predavanji. Za časa svoje upokojitve je po 42ih letih službovanja še vrsto let deloval kot davčni svetovalec ter stečajni upravitelj. Najbolj pa kot ponosen oče treh hčera, dedek in pradedek. Poslovil se je 20. maja 2020.

Na profilu Črnomelj fčasih smo objavili neznano fotografijo. Dopisali smo samo, da jo imamo shranjeno v mapici Vinica. Barbara Šuštarič je v komentar napisala: "To originalno fotografijo pa imamo mi. Levo s palico je moj pradedek Ivan Balkovec - čevljar iz Vinice. Na zadni strani fotografije piše "Za upomenu na ugodni boravak u Vašem gostoljubivom domu. 13. septembra 1936"." (fotografija 2 in njena zadnja stran na fotografiji 3).

Na profilu Semič v starih cajtih je bila v objavljena fotografija z naslovom "Iskrina plesna skupina" (fotografija 4).

Pripoveduje: Blaž Kočevar

Okrog leta 1956 so mlade semiške “Iskrašice” sestavile plesno skupino, ki je s svojimi nastopi razveseljevala občinstvo na proslavah in drugih prireditvah. Plese so oblikovale plesalke kar same, koreografijo pa je usklajevala Ljuba Bobnar.

Na fotografiji: Ljuba Bobnar Čas, Marica Sutlič Ogulin, Reginca Ličen Pustavrh, Majda Zajc Nampelj, Danica Črnič Derganc in Jožica Robič Justin (od leve proti desni). Na fotografiji ni plesalk: Vide Golobič Škrinjar, Anice Čečelič Lamut in Anice Dolič Bahor.

Vir: Stara Metlika, Črnomelj fčasih, Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj