Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (40)

Semič v starih cajtih, pripoveduje Blaž Kočevar (naslovna fotografija):

3. razred leta 1973, OŠ Belokranjskega odreda Semič

Najprej podatki v zvezi s fotografijo učencev 2. razreda, objavljeno 30. septembra, ki mi jih je prijazno posredovala Bernarda Jakša. Bernarda, hvala! 1. vrsta: Bernarda Jakša, Tatjana Jakša, Andreja Rožman, Marinka Šimec, ?, Francka Saje, Marko in Jure Plut; 2. vrsta: Jasna Marinček, Milena Ogulin, Franci Golobič; - zadaj sedi Matjaž Poč, ?, ?(morda Boža Pivec?), Zlatko Jakša, ?(morda Sonja Judnič?), Danica Bahor, Dušan Avguštinčič.

Zelo verjetno ste na današnji fotografiji učenci takratnega 3. razreda. Za pokušino naj naštejem le prve štiri v prvi vrsti od leve proti desni: Drago Gruden, Aleš Vidmar, Marko Simonič in Igor Makovec. Pomagajte mi poimenovati še preostale.

Črnomelj fčasih, Marko Matekovič (fotografija 2):

Avtomoto zbor v Črnomlju tam nekje 1936 ali 1937. Prvi z desne z motorjem s prikolico je Malnarič iz Črnomlja.

Stara Metlika, Juš Mihelčič (fotografija 3):

8. avgusta 1940 je prišel na obisk takratni predsednik Jugoslovanske vlade Dragiša Cvetkovič. Pripelje se z letalom, ki pristane na Otoškem polju. To se šteje tudi za prvi pristanek letala v Beli krajini. Namen njegovega obiska je bil polaganje temeljnega kamna za Dečji dom kraljice Marije na Pungartu. V tej stavbi je bil res internat po drugi svetovni vojni, nato Komet Metlika in končno knjižnica, ki je tu še danes.

Zasluge za ta dom pa je imel podstarosta Zveze Sokolov Jugoslavije Engelbert Gangl. Ni slučajno zraven Sokolskega doma, ki mu danes rečemo Kulturni dom.

Vir: Semič v starih cajtih, Črnomelh, fčasih, Stara Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj