Na vsebino

Nova arheološka odkritja v črnomaljskem gradu

Foto: Tilen Kozamernik
Foto: Tilen Kozamernik

Arheologi so spomladi letos začeli za raziskovanjem tal v pritličju črnomaljskega gradu, ki ga ta čas prenavljajo v sklopu projekta Branilci krone in meja za oživitev pritličja gradu Črnomelj in mestnega jedra Črnomelj. Naleteli so na ostanke obrambnega stolpa in zidu, za katere se je po analizi izkazalo, da segajo v začetek 13. stoletja.

Med zadnjimi arheološkimi raziskavami, ki jih je avgusta opravila Skupina Stik iz Ljubljane, so v jugovzhodnem vogalu grajske stavbe v enem izmed prostorov odkrili 2,10 metrov širok polkrožni temelj domnevnega stolpa, ki se je naslanjal na zidove ene izmed starejših faz gradu. Arheologi predvidevajo, da bi lahko bil zgrajen kot del utrditev povezanih z obrambo pred turškimi vpadi, na podlagi prvih ocen tam odkritega gradiva pa ga umeščajo v obdobje prehoda iz srednjega v novi vek. V notranjosti stolpa so odkrili z zidovi pravokotno zamejen prostor, ki predstavlja neke vrste shrambo ali klet. Zahodno od stolpa so dokumentirali več jam za lesene kole ter kamnite tlake, med katerimi so bili nekateri premazani tudi z maltnim estrihom. »Slednji predstavljajo notranjost enostavnih objektov, ki glede na lokacijo nedvomno spadajo v sklop grajskega gospostva. Najstarejšo izrabo prostora smo ugotovili v zahodnem predelu gradu, kjer se relief prične spuščati proti reki Dobličici,« so zapisali arheologi. Ugotovili so še, da je bilo območje poseljeno že v prazgodovini, saj so iz tega obdobja odkrili hodno površino, na kateri so bila prepoznana ognjišča in peči. Številni tam odkriti ostanki žlindre pa dajo slutiti, da so prostor uporabljali za predelavo in obdelavo železove rude.

Širok polkrožni temelj domnevnega stolpa bodo morali po končanih arheoloških izkopavanjih skladno z varstvenimi napotki predstaviti in ohraniti in situ oziroma na samem mestu. To naj bi storili s steklenim pohodnim podom in primerno osvetlitvijo. Grajski prostor z novimi arheološkimi odkritji je sicer črnomaljska občina predvidela za informacijsko središče s trgovino z vstopnicami ter spominki in območno značilnimi izdelki.ovalcem predstavljen in situ (na kraju odkritja) in sicer s steklenim pohodnim podom ter osvetlitvijo in prezračevanjem.

Vir: Skupina Stik, Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
84
93
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj