Na vsebino

»Preloško« letalo in preloška »pristajalna njiva«

Ste vedeli, da je leta 1944, verjetno 10. maja, v našo vas priletelo letalo? Ne nad našo vas, – nad Preloko so letala letela že prej in tudi potem – , ampak v našo vas. Seveda ni pristalo na stezi, ampak kar na njivi. K sreči ni oplazilo nobene hiše, zgorelo pa je pol njive, posejane z ječmenom. Zgorelo je tudi letalo, motor pa se je zapičil v zemljo, Preločani so ga izkopali šele 10 let kasneje. To je bilo eno od 244 zavezniških letal, ki so – sestreljena ali poškodovana – strmoglavila na slovenskem ozemlju.

Pilot, Britanec, je k sreči pravočasno izskočil s padalom, ustavil se je na smreki pri Grdunih. Domačini so ga od tam rešili in s konji prepeljali v Vinico, od tam pa je potem odšel na takrat še delujoče belokranjsko mednarodno letališče Otok. Ta pilot je bil le eden od 806 letalcev v zadetih zavezniških letalih, ki se jim je uspelo rešiti, umrlo jih je 391.

O tem »preloškem« letalu je Božidar Flajšman z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani nedavno na Preloki posnel video s pričevanji Ivana Simčiča – Cestarovega, Jožeta Starešiniča – Žižečkinega ter Janeza Balkovca – Maradinovega:

Vir: Spletna Preloka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj