Na vsebino

Novomeška bolnišnica lani s presežkom

Foto: Aleš Kocjan/STA
Foto: Aleš Kocjan/STA

Splošna bolnišnica Novo mesto je po letnem poročilu, ki ga je potrdil svet zavoda, lani poslovala z 2,9 milijona evrov presežka prihodka nad odhodki. Njeni prihodki so z 90 milijoni evrov za skoraj tri odstotke presegli predlanske, odhodki v znesku 87,4 milijona evrov pa so od predlanskih manjši za skoraj pet odstotkov, je sporočilo vodstvo.

Rast prihodka so dosegli predvsem na račun povečanega obsega dela po interventni zakonodaji. Največjo rast stroškov pa so povzročile podražitve energentov, preostalih materialov in storitev ter zvišanje stroškov dela. Podražilo se je tudi investicijsko vzdrževanje.

Letos načrtovane številne naložbe

Razvojno investicijsko vlaganje letos nadaljujejo, saj načrtujejo za 33 milijonov evrov naložb. Glavni naložbeni projekti bodo izgradnja regijske negovalne bolnišnice, energetska sanacija glavne stavbe (ginekologija, pljučna infekcijska stavbo in gradiča Mostek), prenova bolnišnične kuhinje z restavracijo, nova operacijska dvorana, ureditev aseptične lekarne, prenova travmatološkega in abdominalnega oddelka.

Usmerili se bodo tudi v zagotavljanje ustreznih kadrov. Za delo v urgentnem centru še vedno nimajo urgentnih zdravnikov, kar posledično povečuje obremenitve zdravnikov internistov, ki se vključujejo v delo internistične urgence. Pomanjkanje čutijo tudi na področju srednjih medicinskih sester, v kuhinji, pralnici in pri službi za čiščenje. Za te poklice zelo težko najdejo nadomestitve.

V lanskem letu številni izzivi

Na poslovanje bolnišnice so v letu 2022 vplivale predvsem epidemija koronavirusa, sprejeti aneksi h kolektivnim pogodbam (dvig plač in obveznosti do zaposlenih), ki ne pokrivajo celotnega dviga stroškov dela, rast cen materiala in storitev in so posledica rasti cen energentov ter interventni zakoni za skrajševanje čakalnih vrst.

Predvsem v prvi tretjini lanskega leta so se še vedno spopadali z epidemijo covida-19, v nadaljevanju leta pa s sanacijo njenih posledic v smislu odpravljanja zaostankov zdravstvenih storitev in skrajševanja čakalnih dob. Sprejeli so akcijski načrt za skrajševanje čakalnih vrst in številne ukrepe, ki so bili usmerjeni predvsem v izvajanje dodatnih programov na eni ter ažurno in sprotno spremljanje čakalnih seznamov na drugi strani. Vse to je pripomoglo, da je bolnišnica kljub epidemiji praktično v celoti realizirala delovni program.

Poziv k odpravi plačnih nesorazmerij

Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto je na zadnji seji obravnaval tudi nastalo nesorazmerje med plačami zdravnikov in plačami vodstva zavodov. »Prihajajoče spremembe glede napredovanj zdravnikov s 1. aprilom letos namreč obstoječe neskladje povečujejo še iz naslova osnovnih plač, kar postavlja vodstva javnih zdravstvenih zavodov v povsem neprimerljiv in diskriminatoren položaj, glede na zahtevnost in odgovornost delovnega mesta, in so kaplja čez rob že doslej absurdne situacije. Direktorji in strokovni direktorji, ki so zdravniki, nimajo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih, za bistveno nižjo plačo od kolegov, ki jih vodijo, zato razmišljajo o odstopu s svojih funkcij. Na zdravniških delovnih mestih lahko računamo na višje plačilo za svoje delo. Podobno razmišljajo tudi direktorji, ki nimajo medicinske izobrazbe. Vodenje je pomembno za uspešno delovanje bolnišnice in celotnega zdravstvenega sistema, zato mora biti tudi sorazmerno ustrezno uvrščeno in nagrajeno,« je po seji sveta zavoda zapisalo vodstvo novomeške bolnišnice. Svet zavoda je zato sklenil, da se ministrstvo za zdravje pozove k takojšnji odpravi nastalih plačnih nesorazmerij.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj