Na vsebino

Občni zbor in 90 let PGD Radenci

Prostovoljno gasilsko društvo Radenci v letu 2022 praznuje 90 let aktivnega delovanja.

Prostovoljna gasilska četa Radenci je bila ustanovljena 20. marca 1932.

Že leta 1931 so vaški možje, na pobudo Petra Butala, posestnika iz Dolenjih Radenc, začeli razmišljati o ustanovitvi gasilske čete. Do tega je prišlo na ustanovnem občnem zboru 20. marca 1932. V članstvo je pristopilo 29 aktivnih in trije podporni člani.

S prostovoljnimi prispevki so začeli nabavljati opremo. Za začetek so bile nabavljene štiri berglevke in lestve. Leta 1938 je bila v Domžalah kupljena prevozna ročna brizgalna, ki je bila v uporabi vse do leta 1973.

16. maja 1945 je v Srednjih Radencih izbruhnil velik požar, ki je uničil 23 poslopij. Gasilcem je nekaj poslopij uspelo obvarovati, čeprav društvo med drugo svetovno vojno ni delovalo. Bolj aktivno so začeli delovati v letu 1948. V duhu sodelovanja in zavedanja kako pomembna je vzajemna pomoč je društvo napredovalo do današnjih dni.

Praznovanje smo člani društva pričeli z jubilejnim občnim zborom 26.3.2022.

Glavno dejanje praznovanja 90. obletnice pa bo konec meseca julija.

Člani društva se zavedamo, da je veliko posameznikov začrtalo našo pot, na katero se danes s ponosom in spoštovanjem oziramo. Vemo pa tudi, da je za uspešno in kvalitetno nadgrajevanje dela naših predhodnikov potrebno veliko predanosti, plemenitosti in lastnega odrekanja posameznika, zato smo člani društva zmeraj pripravljeni na nova izobraževanja in usposabljanja. S ponosom se oziramo na prehojeno pot in dosežke, ki smo jih z velikim trudom in odrekanji dosegli skupaj vsi člani društva.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj