Na vsebino

Obeta se količinsko slabši, a zelo kakovosten letnik

Jure Štalcar, foto: Vinska klet Metlika
Jure Štalcar, foto: Vinska klet Metlika

Čeprav se je zaradi spomladanske pozebe, ki je močno prizadela tudi vinograde v Beli krajini, letošnja trgatev pričela kasneje kot običajno, so v vinogradih Kmetijske zadruge Metlika, večino letošnjega pridelka potrgali. Ostalo je le še nekaj rumenega muškata za pozno trgatev, je povedal Jure Štalcar, enolog Vinske kleti Metlika.

Letos je grozdja bistveno manj, kot običajno. Pozeba je po grobih ocenah odnesla kar polovico pridelka. Je pa zelo odvisno od posamezne sorte grozdja. Nekatere sorte, kot je denimo žametna črnina, so bile zelo prizadete, spet druge precej manj. Grozdje je po Štalcarjevih besedah sicer zdravo in zelo dobre kakovosti, saj so bile trte manj obložene in dobro prehranjene. Sladkorne stopnje so visoke in obeta se količinsko sicer bolj skromen, a zelo kakovosten letnik.

V KZ Metlika, ki ima 26 hektarjev lastnih vinogradov, za svoja vina kar tri četrtine grozdja odkupijo od 110 članov in kooperantov. Na leto odkupijo okrog 400 ton grozdja, približno polovica je belih in polovica rdečih sorte. Letos so grozdje zaradi spomladanske pozebe in manjšega pridelka v lastnih vinogradih, izjemoma odkupovali tudi od vinogradnikov, s katerimi nimajo sklenjene pogodbe. Po besedah Štalcarja so odkupne cene grozdja celo nekoliko dvignili: »Želeli bi si, da bi bile cene še višje, saj brez dobrega grozdja ni dobrega vina, vendar trg narekuje svoje.«

https://www.youtube.com/watch?v=qV_TwV8pDbE

V metliški zadrugi več kot polovico vin prodajo prek oskrbe gostinstva in lansko leto so se z zaprtjem lokalov zaradi epidemije novega koronavirusa naenkrat soočili z izgubo večinskega trga. Šlo je za ogromen padec prodaje vina, letos pa so se razmere na trgu vendarle nekoliko umirile in prodaja se je znova začela povečevati. Po besedah Štalcarja se je prodaja določenih vin v primerjavi z lanskim in predlanskim letom občutno povečala, kar vliva optimizem tudi za prihodnost.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj