Na vsebino

Obiščite Semič

Takole namreč vabijo na spletnem portalu visitdolenjska.eu. V zapisu o Semiču pa najdete veliko zanimivega:

"Občina Semič je najmlajša belokranjska občina, ki se razteza ob vznožju Kočevskega Roga in Gorjancev. Najlepši pogled razkrije obiskovalcu, ko se z vlakom pripelje iz semiškega predora. Med vinogradi se belijo hiše in zidanice, pod njimi pa stoji trg Semiča s farno cerkvijo sv. Štefana. Trg Semič se prvič omenja v začetku 13. stoletja. Kraj je dobil ime po gradu, ki je stal pod vrhom hriba Semenič.

Aktualno: Semiška ohcet 2016

1. Cerkev sv. Trojice
Cerkev na Vinjem Vrhu je bila sezidana v 17. stoletju po vzoru stare romarske cerkve v Novi Štifti pri Ribnici. Romarski značaj nakazuje odprta lopa pred vhodom, v kateri sta kamnita miza in lesen zunanji oltar. Cerkev ima osemstrano obliko s kupolo, pokrito s skodlami. Pozlačeni glavni oltar s sliko sv. Trojice zavzema ves prezbiterij in je tristrano zaključen.

2. Izvir Krupa
Izvir Krupa je najbolj najbolj vodnat in največji kraški izvir v Beli krajini, v katerega se stekajo podzemeljske vode iz hribovitega dela Bele krajine. Reka prihaja na površje sredi severnega dela belokranjskega ravnika v vasi Krupa, približno 3 km od Semiča, kjer izvira izpod 30 m visoke skalne stene. Izvir je življenjski prostor človeške ribice in v Sloveniji edino znano nahajališče jamske školjke Congeria kusceri.

3. Smuk in Mirna gora
Hriba se raztezata na severozahodu občine Semič. Smuk je 547 m visoka planota nad Semičem, ki se proti jugovzhodu spušča v naročje prisojne Semiške gore vse do njenega vznožja v gručasto, deloma razloženo naselje Semič. Obnovljeni lovski dom je prava priložnost za sprostitev ob koncu tedna, obenem pa je znan kot vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev. Mirna gora je 3. najvišji vrh v Beli krajini (1047 m), hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Z razglednega stolpa se odpira razgled na Belo krajino in Gorski kotar. Pod vrhom je tudi stalno oskrbovana planinska postojanka.

4. Krajevna muzejska zbirka
Zbirka v središču Semiča odstira drobce iz zgodovine Semiča in okolice ter življenje tukajšnjih prebivalcev od prazgodovine do konca druge svetovne vojne. V sklopu muzeja se nahajata tudi zanimiva naravoslovna in vinogradniška zbirka.

5. Smučarski center Bela
Center na nadmorski višini 700-965 m je priljubljena razgledna in izletniška točka obiskovalcev in ljubiteljev zimskih radosti. 55 ha velik smučarski center s smučarsko šolo, smučišči in tekaškimi progami obratuje z zmogljivostjo 6.000 smučarjev na uro. V poletnih mesecih je območje primerno za kolesarjenje, jahanje na konjih in pohode po označenih poteh.

Informacije: TIC Semič, Štefanov trg 7, 8333 SEMIČ Tel:07 35 65 200, 040 625 148"

Vir: Visitdolenjska.eu
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj