Na vsebino

Obvestila belokranjskih OŠ o izvajanju pouka

OŠ Belokranjskega odreda Semič:

Vlada RS je 29. 4. 2020 sprejela Okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, s katerim od 18. 5. 2020 dalje postopoma odpravlja omejitve na področju šolstva in predšolske vzgoje. V zvezi s tem bo ministrica izdala sklep, ki bo določal, da se:

  • VIZ delo za učence 1., 2. in 3. razreda predvidoma od 18. 5. 2020 izvaja v prostorih šole,
  • VIZ delo za učence 9. razreda predvidoma od 25. 5. 2020 izvaja v prostorih šole,
  • lahko izvaja dopolnilni pouk ter druge oblike individualne pomoči za učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave in težko dosegajo standarde znanja, od 25. 5. 2020 dalje.

Poudariti je potrebno, da se v šolo vračajo le zdravi učenci. Pogoj za ponovni vstop v šolske prostore je podpisana Izjava staršev pred vstopom otroka v šolo (v nadaljevanju Izjava), s katero starši potrdite, da je otrok zdrav. S tem se šoli zagotovi varno učno okolje za vse učence.

Za učence, ki se vzgojno izobraževalnega procesa v šolskih prostorih ne bodo udeležili iz zdravstvenih razlogov njih samih ali njihovih ožjih družinskih članov oz. oseb, s katerimi bivajo v istem gospodinjstvu, boste starši morali prav tako podati izjavo o obstoju teh okoliščin in s tem o razlogu, da se tak otrok še vedno izobražuje na daljavo.

Zaradi načrtovanja organizacije delovanja šole vas naprošamo, da starši učencev 1., 2. in 3. razredačimprej, vendar najpozneje do srede, 13. 5. 2020, do 9. ure, starši devetošolcev pa do petka, 15. 5. 2020, do 9. ure, razredniku/-i svojega otroka na e-poštni naslov oziroma na drug ustaljen način komunikacije, sporočite sledeče (izpolnite Prilogo 1 – Vprašalnik):

  • Vključitev otroka v vzgojno-izobraževalno delo na šoli (1., 2., 3. IN 9. razred)
    V šolo se vključijo le zdravi otroci. Ali se bo vaš otrok vključil v vzgojno-izobraževalno delo v šoli? To boste potrdili tudi s podpisano Izjavo.
  • Jutranje varstvo (1. razred)
    Na šoli bomo izvajali jutranje varstvo od 6.15 do začetka pouka. Sporočite, ali bo vaš otrok vključen v jutranje varstvo in od katere ure dalje.
  • Podaljšano bivanje (1., 2. in 3. razred)
    Podaljšano bivanje bo potekalo od konca pouka do 16.00 ure. Sporočite, ali bo vaš otrok vključen v podaljšano bivanje in do katere ure.
  • Prihod v šolo/odhod domov (1., 2., 3. in 9. razred)
    Glede prihoda v šolo/odhoda domov NIJZ priporoča hojo, kolesarjenje, za učence, ki imajo kolesarski izpit, individualni prevoz s strani staršev (brez združevanja otrok).

Zavedamo se, da vsi starši navedenih oblik prihoda v šolo in odhajanja domov ne morete zagotoviti, zato se bomo dogovorili za organiziran šolski prevoz, vendar moramo zaradi zagotavljanja vseh zaščitnih ukrepov vedeti, koliko otrok bo šolski prevoz uporabljalo.

Sporočite, na kakšen način bo vaš otrok prihajal v šolo in iz nje odhajal.

Šolska prehrana

Šolska prehrana bo organizirana kot običajno. Šola bo za vašega otroka pripravljala obroke kot pred zaprtjem šole 16. 3. 2020. Odjave in prijave šolske prehrane bodo potekale na ustaljen način, to je preko spletnega obrazca.

Na podlagi pridobljenih informacij bomo oblikovali skupine, določili prostore, v katerih bo potekalo vzgojno-izobraževalno delo in uredili številne druge podrobnosti.

Osnovne informacije o organizaciji vzgojno-izobraževalnega dela na šoli

OD 18. 5. 2020 DALJE

  1. Izvedba pouka in dni dejavnosti bo potekala v skupinah do 15 učencev.
  2. Dejavnosti obveznega in razširjenega programa se bodo izvajale znotraj iste skupine v istem prostoru. Skupine ne bodo prehajale iz prostora v prostor in se ne bodo združevale.
  3. Izvajale se bodo le tiste interesne dejavnosti, ki bodo lahko potekale v okviru iste skupine.
  4. Učencem 1., 2., 3. in 9. razreda, ki zaradi zdravstvenih omejitev ne bodo mogli obiskovati pouka v šolskih prostorih, bo šola v okviru zmožnosti prilagodila oblike in metode dela. Zdravstvene omejitve so opredeljene v sklepu RSK za pediatrijo.
  5. Vzgojno-izobraževalno delo za učence od 4. do 8. razreda bo še naprej potekalo v obliki izobraževanja na daljavo.
  6. Letna šola v naravi se v šolskem letu 2019/2020 ne bo izvedla.
  7. Petošolci, ki niso opravili kolesarskega izpita, ga bodo imeli možnost opravljati v prihodnjem šolskem letu.

Šola pripravlja navodila in protokole za delo v novih okoliščinah, s katerimi boste pravočasno seznanjeni.

Lepo pozdravljeni!

OŠ Stari trg ob Kolpi:

Vlada RS je 29. 4. 2020 sprejela Okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, s katerim od 18. 5. 2020 dalje postopoma odpravlja omejitve na področju šolstva in predšolske vzgoje. V zvezi s tem je ministrica izdala sklep, ki določa, da se:

  • VIZ delo za učence 1., 2. in 3. razreda predvidoma od 18. 5. 2020 izvaja v prostorih šole,
  • VIZ delo za učence 9. razreda predvidoma od 25. 5. 2020 izvaja v prostorih šole,
  • lahko izvaja dopolnilni pouk ter druge oblike individualne pomoči za učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave in težko dosegajo standarde znanja, od 25. 5. 2020 dalje.

V času izvajanja pouka v šoli bomo upoštevali navodila NIJZ in MIZŠ, potrebne so organizacijske, prostorske spremembe in prilagoditve ukrepom v času epidemije Covid 19.

Med najpomembnejše ukrepe NIJZ navaja:

  • v šolo naj prihajajo le zdravi otroci, bolni ostanejo doma,
  • vzdrževati je potrebno primerno razdaljo,
  • vzdrževati je potrebno ustrezno higieno kihanja in kašljanja.

V tem tednu boste starši učencev 1., 2. in 3. razreda prejeli natančna obvestila in navodila v zvezi s prihodom učencev v šolo, teden kasneje pa še starši devetošolcev in učencev z učnimi težavami.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je opredelil zdravstvene omejitve za otroke za vrnitev v šolo ob ponovnem odprtju (Priloga 3). Omejitve se nanašajo tudi na družinske člane oziroma osebe v istem gospodinjstvu in je v takem primeru vrnitev otroka v šolo odsvetovana . Prosimo, da si vsebino prilog preberete in jim sledite, če je to potrebno.

Da bomo naše delo lahko organizirali na nov način, varno in v skladu s priporočili, vam v prilogi pošiljamo prijavnico (Priloga 1) za redni program (pouk), razširjeni program ( podaljšano bivanje), šolski prevoz in šolska kosila od 18. maja, oz. od 25. maja naprej. Vljudno vas prosimo, da izpolnjeno prijavnico pošljete razredniku ali razredničarki na elektronski naslov ali preko eAsistenta čimprej, najkasneje pa do srede, 13. 5. 2020. Če otrok šole ne bo obiskoval, pa navedete razlog (npr. zdravstveno ogrožena skupina). S prvim dnem prihoda otroka v šolo, je potrebno oddati tudi podpisano izjavo (Priloga 2).

Spoštovani starši, dragi učenci,

zavedamo se, da je kljub vaši želji po srečanju s sošolci in učitelji ponovni prihod v šolo nekoliko stresen in negotov. Poskrbeli bomo, da boste šolski prag čim lažje prestopili in se v šoli počutili varne. Pri upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije pričakujemo pomoč staršev, za kar se vam že v naprej iskreno zahvaljujemo.

Skupaj bomo zmogli!

Lepo vas pozdravljam, ravnateljica s sodelavci.

OŠ Podzemelj:

Obveščamo vas, da se šole za učence 1. triletja (1.–3. razred) odprejo z 18. 5. 2020. Da bomo lahko ustrezno pripravili prostorsko razporeditev in vse ostalo, je ključen podatek število učencev, ki jih boste starši napotili v šolo. Če ima otrok določene zdravstvene omejitve, zaradi katerih starši otrok ne boste napotili v šolo, prosim da o tem obvestite razredničarko vašega otroka. Katere so te zdravstvene omejitve, si lahko preberete na spletni strani šole, na povezavi.

Razredničarka vašega otroka bo izvedla povpraševanje o vračanju vaših otrok v šolo. Prosimo, da ji podatke s povratnim elektronskim sporočilom posredujete do ponedeljka, 11. 5. 2020, do 10.00, saj nam bodo v veliko pomoč pri vseh pripravah na odprtje šole in pri zagotavljanju vseh varnostnih ukrepov.

Glede prevoza v šolo/domov sporočamo, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju: NIJZ) priporoča peš hojo ali individualni prevoz učencev s strani staršev, kjer ne pride do združevanja učencev. Zavedamo se, da vsi starši take oblike prihajanja v šolo/iz šole ne morete zagotoviti, zato bomo organizirali šolski prevoz, vendar moramo tudi tu, zaradi zagotavljanja vseh zaščitnih ukrepov, vedeti, koliko otrok bo koristilo šolski prevoz.

Poleg načina prihajanja v šolo/odhajanja iz šole razredničarki sporočite tudi, ali bo vaš otrok potreboval jutranje varstvo (od katere ure dalje) in podaljšano bivanje (kdaj bo odhajal domov).

Glede prehrane bomo upoštevali, da bo vaš otrok koristil vse obroke prehrane, na katere je bil naročen že pred zaprtjem šole. Če bo to drugače, razredničarko opomnite sami.

Po navodilih NIJZ boste morali starši, katerih otroci se bodo 18. 5. 2020 vrnili v šolo, za svojega otroka izpolniti izjavo »pred vstopom otroka v šolo ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19«. Izjavo je pripravil NIJZ, posredovala vam jo bo razredničarka, vi pa boste izpolnjeno izjavo oddali učiteljici, ki bo poučevala vašega otroka. Ko bo znano, koliko učencev se bo vrnilo v šolo, kako bodo razdeljeni v manjše skupine, v katerem prostoru bo imel vaš otrok pouk in podaljšano bivanje, kako bo s prihajanjem v jutranje varstvo in ko bodo znane še ostale informacije, bomo uradno obvestilo o odprtju šole z vsemi potrebnimi navodili in informacijami objavili na spletni strani šole.

Hvala vam za pomoč in sodelovanje.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj:

Sporočamo, da se vzgojno-izobraževalno delo za učence 1., 2. in 3. razreda od 18. maja 2020 dalje izvaja v prostorih šole ter da se od 25. maja 2020 dalje v prostorih šole izvaja vzgojno-izobraževalno delo za učence 9. razreda ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave in pri izobraževanju na daljavo težko dosegajo standarde znanja. Slednji bodo imeli na šoli organiziran dopolnilni pouk ter druge oblike individualne in skupinske pomoči. Učence bodo k sodelovanju povabili njihovi razredniki.

Ravno tako bodo razredničarke prve triade o vseh podrobnostih poteka vzgojno-izobraževalnega dela starše obvestile preko video roditeljskih sestankov.

OŠ Vinica:

Končno smo dočakali dan, ko se bodo šolska vrata le odprla. Ne čisto na stežaj, saj bomo v ponedeljek, 18. maja 2020, sprejeli le učence 1., 2. in 3. razreda. Ker bomo delovali v zelo drugačnih pogojih, ki terjajo od nas natančno pripravo na sprejem otrok, so vas razredničarke že poprosile za določene podatke. Hvala, da ste se hitro odzvali in nam tako pomagali, da smo že danes veliko organizacijskih težav odpravili.

Najprej moramo upoštevati, da v šolo pride ZDRAV OTROK. Prav tako je treba upoštevati morebitne zdravstvene omejitve, ki veljajo za družinske člane v skupnem gospodinjstvu z vami.

Ker je šola obvezna, si želimo, da se VSI vrnete, a le z upoštevanjem določenih pravil. Varnost mora biti na prvem mestu. Skrbno preberite priložene zdravstvene omejitve in izpolnite izjavo, katero morate vrniti razredničarki do petka, 15. 5. 2020, skenirano po elektronski pošti ali pa jo oddajte v poštni nabiralnik, ki se nahaja na vhodu za zaposlene (iz ceste).

Najverjetneje bomo v tem tednu prišli še do kakšne drugačne rešitve, ki bo povezana s potekom dela v šoli. Prvič se vsi soočamo z nastalo situacijo in ni nam lahko. Zato večkrat poglejte na spletno stran, kjer bomo objavljali morebitne spremembe in dopolnitve.

Zdaj pa k poteku šolskega dne:

  1. Svojega otroka, če se le da, pripeljite in odpeljite v/iz šolo/e starši, oziroma pride sam ali pa se izjemoma poslužite organiziranega prevoza (priporočilo NIJZ in šole). Na vhodu za učence pozvonite in otroka predajte dežurnemu učitelju. V kolikor vas bo prišlo več hkrati, poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo. Če se želite z učiteljem pogovoriti na vhodu, poskrbite, da boste imeli masko. V ŠOLO STARŠI NE VSTOPATE.
  2. Dežurni učitelj bo odpeljal učenca v garderobo, poskrbel, da ne bo v stiku z učenci iz drugih dveh razredov in ga predal razredničarki.
  3. Po prihodu v učilnico si bo učenec temeljito umil roke.
  4. Sledilo bo šolsko delo. Vsak učenec bo imel zagotovljeno svojo klop, ki bo označena z imenom, razmak med njimi bo 1,5 metra.
  5. Ves čas bodo učenci v isti učilnici, v svoji, na katero so navajeni in so jo najbrž tudi že pogrešali.
  6. Malico in kosilo ter popoldansko malico bodo pojedli v jedilnici ločeno od učencev ostalih razredov in na ustrezni varnostni razdalji. Tam lahko zagotovimo primerno higieno. Pred in po jedi si bodo temeljito umili roke, prav tako po vrnitvi iz stranišča, kamor bodo odhajali posamično in po potrebi. Upoštevali bomo vrsto prehrane, ki jo je učenec prejemal do sedaj. V primeru, da želite odjaviti popoldansko malico ali kosilo, to sporočite razredničarki do četrtka, 14. 5. 2020.
  7. Odmore bodo učenci preživljali ločeno od ostalih otrok na šoli in največ zunaj. V času, ko ne bodo v svoji učilnici, bo čistilka, razporejena za delo v dopoldanskem času, razkužila mize, stole, kljuke, umivalnik, pipo…,vse, česar se pogosto dotikamo. To bo naredila 2x v dopoldanskem času, temeljito pa bodo učilnica in ostali prostori počiščeni in razkuženi po pouku.
  8. Učilnico bomo tudi redno zračili po vsaki šolski uri, v primeru lepega vremena pa bo okno odprto ves čas.
  9. Učence bomo na primeren način navajali in spodbujali k ustrezni higieni kašlja, k temeljitem in rednem umivanju rok in k vzdrževanju primerne fizične razdalje.
  10. V šolo naj učenci ne prinašajo ničesar, razen prvi dan vse pripomočke za pouk.

Spoštovani starši, za nekaj časa bomo morali pozabiti, kako je bilo. Vsi se bomo morali osredotočiti na to, da bomo zagotovili in zagotavljali ustrezne higienske pogoje, izvajali redni pouk in poskrbeli za varnost vseh.

Ostanimo pozitivni!

OŠ Loka:

Spoštovani!

Dne 8.5.2020 smo šole prejele okrožnico Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, izdane dne 8.5.2020 pod številko 6030-1/2020/31. Obveščamo vas, da se bo vzgojno izobraževalno delo za učence 1., 2. in 3. razreda OŠ predvidoma od 18. 5. 2020 izvajalo v prostorih šole. Prav tako se bo vzgojno izobraževalno delo predvidoma od 25. 5. 2020 v prostorih šole izvajalo za učence 9. razreda ter za tiste učence od 4.-8. razreda, ki imajo učne težave ter težko dosegajo standarde znanja – za slednje se bo lahko v prostorih šole izvajal dopolnilni pouk in druge oblike individualne in skupinske pomoči.

Glede na zgoraj navedeno, se bo od predvidenih datumov dalje za učence 1., 2., 3. in 9. razreda vzgojno izobraževalno delo izvajalo po obveznem in razširjenem programu.

Pogoj za ponovni vstop v šolske prostore je podpisana pisna izjava starša, ki jo morajo starši podati pred vstopom otroka v šolske prostore. S tem se šoli zagotovi varno učno okolje za vse učence.

Za učence, ki se vzgojno izobraževalnega procesa v šolskih prostorih ne bodo udeležili iz zdravstvenih razlogov njih samih ali njihovih ožjih družinskih članov oz. oseb, s katerimi bivajo v istem gospodinjstvu, bodo starši morali prav tako podati izjavo o obstoju teh okoliščin in s tem o razlogu, da se tak otrok še vedno izobražuje na daljavo.

Šola pripravlja navodila in protokole za delo v novih okoliščinah, s katerimi boste pravočasno seznanjeni. Razredničarke 1. triade bodo starše podrobno seznanile o organizaciji vzgojno-izobraževalnega preko video roditeljskih sestankov oz. e-pošte.

V podpis vam bodo posredovali:

· Izjava staršev pred vstopom otroka v šolo

· Prijavnica – OPB_VARSTVO_PREVOZ_KOSILO

Glede prevoza v šolo/domov sporočamo, da Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča peš hojo ali individualni prevoz učencev s strani staršev, kjer ne pride do združevanja učencev. Če le-to ne bo mogoče, bo organiziran prevoz učencev z avtobusi glede na relacije, kjer učenci bivajo.

Starši boste lahko vstopali le do vhodnih vrat. Dežurni učitelj bo odpeljal učenca v garderobo in poskrbel, da ne bo v stiku z učenci iz drugih razredov in ga bo predal razredničarki.

Vsi skupaj se bomo bolje počutili, če se bomo držali pravil, zato starše prosimo, da se pogovorite s svojim otrokom o priporočilih NIJZ. Pri upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije pričakujemo sodelovanje za kar se vam že v naprej iskreno zahvaljujemo.

Lepo pozdravljeni,

Črnomelj, 11. 5. 2020

Damjana Vraničar, ravnateljica

Priponke

Vir: OŠ Semič, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Podzemelj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Vinica, OŠ Loka
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj