Na vsebino

Obvestilo o začetku nastavitve zemljiške knjige v k.o. Sekuliči

Okrajno sodišče v Črnomlju bo v marcu 2018 začelo s postopki nastavitve zemljiške knjige po določbah člena 213. do člena 228. Zakona o zemljiški knjigi za 643 parcel v k.o. Sekuliči. Gre za parcele, ki so po arbitražni odločbi pripadle Republiki Sloveniji in ležijo na območju Krajevne skupnosti Suhor pri Metliki.

Postopek nastavitve zemljiške knjige je v Zakonu o zemljiški knjigi zelo natančno predpisan in je relativno dolgotrajen. Sodišče za vsako posamezno parcelo izda sklep o začetku postopka in imenuje komisijo. O začetku postopka obvesti imetnike pravic, če so znani, občino na območju katere leži nepremičnina in Republiko Slovenijo. Z izdajo sklepa o začetku postopka se na portalu e-Sodstvo objavi oklic o začetku postopka ter se o začetku postopka obvesti krajevno skupnost na območju katere ležijo predmetne nepremičnine. Imetniki pravic imajo možnost, da v roku 30 dni prijavijo pravice. Po poteku tega roka sodišče za vsako parcelo opravi narok in izda popisni list. Sledi oklic o javni razgrnitvi popisnih listov. V času javne razgrnitve, ki traja en mesec, imajo stranke možnost vpogledati v popisne liste in dobiti pojasnila. Po zaključku javne razgrnitve sodišče izda sklep o prenosu popisnega lista v glavno knjigo. S pravnomočnostjo sklepa je postopek zaključen in parcela vpisana v zemljiško knjigo z vsemi podatki, ki jih po Zakonu o zemljiški knjigi mora vsebovati.

Čeprav bo sodišče postopke nastavitve zemljiške knjige vodilo za več parcel hkrati in zaporedno, nastavitev zemljiške knjige za vseh 643 parcel naenkrat (istočasno) ni mogoča. Zato s tem pojasnilom imetnike pravic in vse občane obveščamo, da bodo postopki nastavitve zemljiške knjige zaradi velikega števila parcel in predpisanega postopka potekali daljše časovno obdobje. Ne glede na to pa bo zemljiška knjiga za vse parcele v k.o. Sekuliči nastavljena. Pri tem bo sodišče skušalo opraviti postopek nastavitve zemljiške knjige za vse parcele istega imetnika pravic istočasno. Na ta način bodo imetnikom pravic prihranjeni stroški zaradi večkratnega prihoda na sodišče in bo istočasno poenostavljeno delo sodišča.

Vir: RS Okrajno sodišče v Črnomlju

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj