Na vsebino

Orientacijski pohod ob državni meji

Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (v nadaljevanju OZSČ) Bela krajina smo si v programu za letošnje leto zastavili tudi nalogo, da bomo izvedli orientacijski pohod ob državni meji na reki Kolpi na področju od Preloke do Adlešičev. Za izvedbo naloge smo določili soboto, 6. aprila 2024.

Ob 8. uri tega dne smo se zbrali pri gasilskem domu v Adlešičih. Članom OZSČ Bela krajina so se pridružili tudi častniki iz občinskega združenja Brežice in pripadniki Častnega voda ZNG ’91 iz hrvaškega Karlovca. Skupaj se nas je na pot odpravilo dvainštirideset. V sončnem jutru smo se odpeljali na naše izhodišče v vas Preloka. Tu nas je pozdravil predsednik OZSČ, stotnik Anton Krašovec, ki nam je razložil vsebino in potek orientacijskega pohoda. Traso le-tega sta začrtala naša člana, podpolkovnik Anton Šuklje in Silvo Turk, ki sta nas opozorila na morebitna težavna mesta pohoda. V nadaljevanju nam je na odlični razgledni točki pri cerkvi v Preloki podpolkovnik Šuklje podal geografsko, topografsko in taktično orientacijo.

Pohod smo začeli v smeri Paunovičev in Žuničev in ga nadaljevali proti Miličem in Marindolu. Spotoma smo si ogledali zanimivosti – čebelarski kotiček v Žuničih, kjer smo se z malico iz nahrbtnika podprli za nadaljevanje poti, v Marindolu pa smo se ustavili pri pravoslavni cerkvi. Tu sta nam domačina predstavila zgodovino tega kraja, saj je cerkev pričevalka bogate uskoške dediščine. Spotoma pa smo se seznanjali tudi z značilnostmi kraškega terena nad reko Kolpo.

Z belokranjskega kraškega ravnika smo se pri taborniškem domu v Marindolu spustili v kanjon reke Kolpe, ob kateri je vodila nadaljnja pot v smeri Adlešičev. V kanjonu smo spoznavali čisto drugačno okolje.

Po prehojenih približno desetih kilometrih smo zaslišali šumenje Kolpe preko jezu, kar je naznanjalo, da se približujemo našemu cilju – kampu Jankovič pri Starem podu. Prileglo se nam je kosilo, ki so nam ga pripravili v Starem podu.

V nadaljevanju je sledil drugi del sobotne aktivnosti: vojaško-strokovno predavanje. V le-tem nam je Bojan Tomc, višji samostojni policijski inšpektor s Policijske Uprave Novo mesto, poglobljeno razložil trenutno migrantsko problematiko, ki je na našem področju še kako živa. Beseda je tekla tudi o preprečevanju ilegalnih prehodov v pogojih, ko državna meja ni več schengenska.

Sobotno aktivnost pa smo zaključili v medsebojnih razgovorih in urejanju vtisov.

Vir: OZSČ Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj