Na vsebino

OZSČ Bela krajina: ekskurzija na slovensko obalo

Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) smo v letošnji program dela vključili tudi ekskurzijo na slovensko obalo. Težišče ekskurzije, ki smo jo skupaj z OZSČ Novo mesto izvedli 16. avgusta, naj bi bilo na obisku Vojašnice slovenskih pomorščakov v Ankaranu ter spoznavanju vloge in dejavnosti 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske. Vendar pa smo zaradi trenutnih razmer v državi – pripadniki Slovenske vojske pomagajo pri odpravljanju posledic poplav - morali naš program nekoliko spremeniti, saj obisk vojašnice ni bil mogoč.

Kar oseminpetdeset udeležencev srédine ekskurzije se nas je najprej z avtobusom odpeljalo v Spodnje Škofije, kjer nas je pri spomeniku osamosvojitvene vojne pričakal udeleženec vojne za Slovenijo Bojan Vidali, ki je bil med vojno poveljnik protidiverzantske čete TO. Opisal nam je dogajanje pred in med osamosvojitveno vojno s poudarkom na spopadu med pripadniki Teritorialne obrambe in Slovenske milice z JLA 29. junija 1991 na tem območju.

Svoj »pohod« po Obali smo nadaljevali peš po obmorskem delu Ankarana: najprej preko zanimivega in prijetnega slanega sredozemskega obmorskega travnika, zakrožili pa smo mimo vojašnice slovenskih pomorščakov, da smo si le-to lahko ogledali vsa od zunaj.

Sledila je vožnja v Piran, kjer smo se razdelili na dve skupini. Obiskali smo Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, ki se nahaja v središču mesta v prelepi palača Gabrielli. Tu nas je sprejel direktor muzeja Franco Juri, kustosinja v muzeju pa nam je podrobno predstavila razstavljene muzejske eksponate. Vse videno nas je navdalo s ponosom – Slovenci smo tudi pomorski narod!

Nato smo obiskali še Akvarij Piran, kjer smo se pobližje spoznali z edinstvenim podmorskim svetom Severnega Jadrana, v katerem domuje okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so številčno najbolj zastopane ribe, ki jih je okoli 60 vrst.

Sledil je prevoz na izolsko Dobravo nad Jagodjem v gostilno Jasna, kjer so nam postregli s kosilom. V nadaljevanju smo se odpeljali v najbolj priljubljeno izolsko kopališče Simonov zaliv. V vročem poletnem dnevu se nam je tu prilegla osvežitev v toplem morju.

Sledila je vožnja nekoliko stran od morja: v vas Marezige v vinorodnem severnem delu Šavrinskega gričevja. Tu smo na prvi vinski fontani v Sloveniji s prekrasnim razgledom na slovensko obalo poskusili rujne primorske kapljice, predvsem refošk in malvazijo.

Preden smo se poslovili od obmorskih krajev, smo se ustavili še na gradu Socerb na samem kraškem robu (in državni meji). Grad je imel zaradi izredne strateške lege v preteklosti izredno velik pomen. Z izpostavljene točke smo lahko podrobno opazovali Tržaški zaliv in samo mesto Trst z okolico.

Po zadnji točki naše srédine ekskurzije smo se zvečer polni novih vtisov odpeljali proti Novemu mestu in Beli krajini.

Vir: OZSČ Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj