Na vsebino

Parkiranje pred vrtcem in kazni ...

Danes dopoldne smo v uredništvo prejeli elektronsko pošto z naslednjo vsebino:

»Pozdravljeni,

Starši otrok enote Loka prosimo za vašo pomoč.

V zadnjih dneh se je namreč zopet s strani občinske redarske službe pričelo kaznovanje za kratko parkiranje pred vrtcem v Loki. Nedopustno je, da se v času oddaje ali prevzema otrok v vrtec staršem dane kazni. Parkirišč namreč ni.

Kot občinska svetnica sem pred enim letom (maj, 2015) že podala pobudo na to vprašanje, vendar očitno brez uspeha.

Na občinski seji v maju 2015 je bilo občinskemu svetu zagotovljeno, da redarji vedno pred kaznovanjem najprej počakajo 15 minut in šele nato kaznujejo za napačno parkiranje, kar v tem primeru zagotovo ne drži. Starši pred vrtcem zagotovo ne parkirajo za več kot 5-10 minut, vendar kazni vseeno prejemajo.

Zato starši javno pozivamo občino, da omogoči možnost parkiranja in uredi primerna parkirišča za starše ali pa naj se vsaj v teh kritičnih urah tolerira parkiranje.

Prosimo za kakršnokoli objavo, da poskušamo vsaj z javnim pritiskom ta nesmisel v prihodnosti spremeniti.

Lep pozdrav,

Maja Kocjan

P.S. Pravkar sem izvedela s strani staršev otrok OŠ, da poteka po enakem sistemu kaznovanje tudi pred OŠ Loka.«

Maja Kocjan je od vodje medobčinske inšpekcije in redarstva že dobila odgovor:

»Spoštovana, ga. Kocjan

V zvezi vašega vprašanja, vam podajam naslednji odgovor:

Redarstvo medobčinske uprave občin Bele krajine je 6. 4. 2016 opravljalo naloge s področja mirujočega prometa v mestu Črnomelj. Pri tem je bilo na Kidričevi ulici v Črnomlju ugotovljeno, da je bilo na pločnikih, prehodih za pešce in na intervencijski poti do šole nepravilno parkiranih več vozil, zaradi česar je bilo izvedenih več ukrepov, pri čemer je bilo upoštevan čas trajanja nepravilno parkiranih vozil v tem smislu, da je bilo voznikom ki so v času prisotnosti redarjev prišli do vozil, izrečeno opozorilo in dana možnost odstranitve vozila brez sankcioniranja. Na vozila do katerih niso prišli vozniki, so bila izdana obvestila o prekršku. (ZPRCP čl. 65.)

Poudarjam, da je v Zakonu o pravilih cestnega prometa v členu 65., odstavek 4., točka 1, prepovedano parkiranje in ustavljanje na pločnikih.

Upoštevati je potrebno predvsem dejstvo, da po teh pločnikih v neposredni bližini šole in vrtcev hodijo otroci, starši z otroki, zlasti v jutranjih konicah, pa predstavlja zaparkiranje pločnikov neposredno nevarnost udeležencev (pešcev) v prometu, saj nimajo svojega prostora v prometu.

Redarstvo strmi k temu, da ne prične takoj z represivnimi ukrepi, ampak je udeležencem ki so v neposredni bližini nepravilno parkiranega vozila dana možnost, da vozilo prestavijo pred izdajo obvestila o prekršku.

S spoštovanjem,

Marjan Kastelic

Vodja medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine«

Ker občina očitno že nekaj let ne zmore urediti parkirnih mest pred vrtcem v Loki in OŠ Loka, so starši takoj prevzeli iniciativo in na strani pravapeticija.si zbirajo podpise, s katerimi zahtevajo ureditev parkirnih mest. Starši so nam poslali tudi fotografijo parkiranja redarjev, ki so jo "sneli" s Facebooka.

Vir: Starši otrok, ki obiskujejo Vrtec Loka, v njihovem imenu Maja Kocjan

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj