Na vsebino

Pepelnična sreda

Bučko, danes pa ne bo mesa, tudi mišk in ptic ne smeš loviti, danes je pepelnična sreda, post je.
Njegov pogled mi je povedal vse.

Čas pustnega veseljačenja in mastne hrane je mimo.
Po krščanskem izročilu se na današnjo pepelnično sredo začenja 40-dnevni post, ki velja tudi za veliki petek.
Ta dan na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega. V preteklosti so zelo verni ljudje prebili ves dan ob samem kruhu in vodi.

Značilno postno pecivo so preste. Po ljudskem reku so o pustu zrele neveste, o postu pa preste. Obdobje pred postom, ki je zajemalo tudi pustni čas, je bilo namreč v preteklosti čas ženitev.

Postni čas zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V preteklosti v tem času niso kadili, fantje niso smeli vasovati, dekleta pa ne nositi rdečih in živo pisanih oblek.

Razlog za postenje je spomladansko čiščenje telesa in duha in s tem celostna priprava na največji krščanski praznik - veliko noč.
Primeren pa ni samo za vernike, temveč tudi za vse, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje telo.
Ta praznik nas vse opominja, da bi se vsaj v tem času odrekli kakšni razvadi, nečemu kar nas veseli, se morda odpovedali določeni hrani. S tem bi spoznali vrednost odpovedovanja, s katerim pridobimo tudi mnoge kreposti in dejstva, da vsem ljudem vse dobrote niso same po sebi umevne in dane. To pa je tudi priložnost za kakšna dobra dela.

Slovenska Karitas nas tudi letos spodbuja z akcijo 40 dni brez alkohola, ki nosi podnaslov »Za zdravje in zdrave odnose«.
Tokratna postna spodbuda se začenja danes na pepelnično sredo, 26. februarja in se zaključila na veliko soboto, 11. aprila 2020.
Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorni brez alkohola in drugih drog. Želimo si zdravja in zdravih odnosov v družinah. Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih.

Prazniki, prazniki, vem samo, da sem se kot otrok veselila tistih, ko se ni smelo delati na polju.
Mesu se ni bilo »težko« odpovedati, saj smo ga nekoč jedli le ob nedeljah.
Moja stara mama je skuhala »fažon pa krmper«, žlica je v loncu stala »pokonce«, okus pa… božanski.
Lepo pepelnično sredo želim.

Vir: Dom na Mirni gori

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj