Na vsebino

"Pjevaj mi, pjevaj sokole" - letni koncert KUD Bela krajina

Letni koncerti so priložnost, da se pokaže in analizira delo pretekle sezone in hkrati pogleda možnosti za prihodnje delovanje društva. Temu je sledilo tudi Kulturno umetniško društvo Bela krajina, ki je zelo dobro pripravilo in izvedlo svoj drugi letni koncert, na katerem so se predstavile vse skupine društva.

Koncert je potekal 7. oktobra pred polno dvorano Kulturnega doma Črnomelj, kjer je občinstvo z velikim zanimanjem spremljalo program, ki ga je odprl mladi recitator Nemanja z delom Dobrice Erić – Prkosna pesma. Skozi bogat kulturni program so se predstavili tudi drugi mladi recitatorji iz recitatorske skupine društva, ki so bili hkrati tudi napovedovalci celovečernega dogodka, in se v vlogah vodenja programa odlično odrezali. Svoj vloženi trud skozi celo leto je otroška folklorna skupina prikazala s plesi in pesmijo. Čez leto pa se poleg folklore radi udeležujejo različnih delavnic, pripravljajo igrokaze, učijo se igrati na inštrumente in zelo radi potujejo na nastope.

Poleg otroške skupine v društvu deluje mladinska folklorna skupina, ki se je na letošnji obletnici pokazala s kar tremi koreografijami avtorja Bojana Rakovića. Kot vedno so bili deležni največjega aplavza, saj srbski plesi ne pustijo gledalce ravnodušne. Mladina je pokazala velik trud, predanost in ljubezen, prav tako disciplino, saj se srbska folklora lahko primerja z marsikaterim športom. Kreativni kaos v garderobi ob trikratnem oblačenju v različne narodne noše, je le še en pokazatelj dobre organizacije za katero je zaslužna predsednica društva Snježana Branisavljević. Po letnem koncertu se mladinska folklorna sekcija med drugim pripravlja na smotro srbske folklore v Sloveniji, ki bo marca prihodnje leto. Z nekaj sreče in ogromno truda pa tudi na evropsko tekmovanje, ki bo maja 2024 v Beogradu.

Poleg folklornih skupin v društvu delujeta tudi ženska in moška pevska skupina, ki sta se gledalcem predstavili s sklopom uskoških pesmi. Med občinstvom so program navdušeno spremljali predstavniki potomcev Uskokov, ki so hkrati tako člani društva kot tudi eden izmed virov informacij pri postavitvi plesov in pesmi Srbov iz Bele krajine.

Poleg njih so s svojo prisotnostjo izkazali čast in podporo delovanju društva župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, protojerej stavrofor Jelenko Stojanović, paroh srpskomoravički in marindolski, arhimandrit Mihailo iz manastira Gomirje, predstavniki Ambasade Republike Srbije v Sloveniji, med njimi g. Goran Marković – namestnik ambasadorja, ki je prisotne pozdravil v kratkem in spodbudnem govoru, g. Zlatomir Bodiroža – predsednik Zveze srbskih društev Slovenije, katere član je tudi Kulturno umetniško društvo Bela krajina, g. Krstan Šućur – predstavnik srbske narodne skupnosti v Svetu Vlade Republike Slovenije za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ, g. Milan Vukelić, podpredsednik v Svetu Vlade Republike Hrvaške za nacionalna vprašanja in nenazadnje g. Jaka Birkelbach – predstavnik območne izpostave JSKD Črnomelj, ki je zaslužnim članom podelil Maroltove značke za udejstvovanje na področju ljubiteljske folklore. Dobitnikom čestitke!

Po koncertu je bila pogostitev za katero so poskrbele članice sekcije žena za ročna dela in kulinariko, ki bogato podprejo vsak dogodek. Društvo se iskreno zahvaljuje vsem članom za vloženi trud. Zahvaljujemo se gostom, ki so popestrili koncert: KUD Omarska, Omarska BiH, KUD Merak Črnomelj in SKD Novo mesto. Zahvala vsem obiskovalce in ljudem dobre volje, ki so prepoznali in podprli našo željo in potrebo, da ustvarjamo umetnost ter čuvamo tradicijo.

Hvala za polno dvorano in pozitivno energijo!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj