Na vsebino

Pobuda za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma

V sredo, 7. 12., in danes, 9. 12. 2016, je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini (CI) na sedež Občine Črnomelj vložila »Pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj«.

Namen smo imeli zbrati samo toliko podpisov, kot jih je bilo potrebno (100 podpisov). Ker pa so občani in občanke želeli množično podpisati, smo zbrali skoraj 350 podpisov.

Zaradi velikega zanimanja občanov hkrati sporočamo, da se bo pravo zbiranje podpisov šele začelo po tem, ko bo županja Mojca Čemas Stjepanovič preučila pobudo in zahtevala morebitne dopolnitve vloge ali celo ustavno presojo pobude. Nato bo županja v skladu s Statutom Občine Črnomelj določila obrazec za zbiranje podpisov na Upravni enoti, ki bo vseboval jasno izraženo zahtevo za razpis referenduma in rok za zbiranje podpisov. Zbranih podpisov na Upravni enoti mora biti najmanj pet odstotkov vseh volivcev v občini. To pomeni, da mora približno 650 volivcev in volivk oddati overjen podpis na Upravni enoti v Črnomlju. Če bo v razpisanem roku zbrano zadostno število podpore, se šteje, da je zahteva za razpis referenduma vložena. Občinski svet mora nato razpisati referendum v petnajstih dneh, referendum pa se izvede najprej trideset in najkasneje petinštirideset dni po odločitvi Občinskega sveta.

Vsekakor smo mnenja, da se referendum še vedno lahko prekliče, in sicer z enim ali dvema jasnima in kratkima sklepoma Občinskega sveta, ki bosta zavrnila vsako možnost postavitve centra v zvezi z ilegalnimi migranti v Občini Črnomelj. Tako se občinsko vodstvo še vedno lahko odloči, da se upošteva volja preko 1.500 podpisnikov peticije in se z morebitnim referendumom ne bremeni občinskega proračuna.

Pričakujemo tudi, da bo županja Občine Črnomelj sledila in zastopala svoje občane, ki so je izvolili in ne bo skušala na vse možne načine iskati razlog, da referendum prepreči. V takšnem primeru imamo v CI že pripravljene naslednje korake, kjer bodo uporabljena vsa pravna sredstva, ki so na voljo.

Naš predlog referendumskega vprašanja je:

»Ali ste za to, da se uveljavi sklep št. 7 pod točko 5 s 16. redne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj, ki dopušča možnost postavitve sprejemno-registracijskega migrantskega centra v Občini Črnomelj?«

Vir: Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj